„Město Ždírec nad Doubravou letos požádalo o dotaci z Operačního programu Životní prostředí na projekt Kompostéry. Cílem projektu je získat 180 kusů kompostérů do objemu 900 litrů pro občany města a 5 kusů kontejnerů na textil o objemu 2,5 metru krychlového,“ informoval místostarosta Ždírce Bohumír Nikl. Celková cena za kompletní dodávku kompostérů a kontejnerů je 653 400 korun. Dotace z Ministerstva životního prostředí z Operačního programu životního prostředí je 575 960 korun. Občané Ždírce a místních částí si mohli ještě do středy 16. srpna žádat o kompostér. Nádobu dostávají do výpůjčky zdarma.

Ilustrační foto.
Otec zapomíná, že má dceru

Město Havlíčkův Brod obdrželo v červnu 2017 od Kraje Vysočina z Fondu Vysočiny další dotaci na pořízení kompostérů pro občany. Prostřednictvím technických služeb město nabízí 100 nádob o objemu 700 litrů a 20 nádob o objemu 400 litrů. „O kompostéry je mezi občany velký zájem, proto jsme požádali o dotace na další nádoby, za které obyvatelé města zaplatí zhruba 30 procent pořizovací ceny,“ upřesnil místostarosta města Čeněk Jůzl.

Nádoby jsou opět určeny pro majitele oplocených pozemků v Havlíčkově Brodě. Dotovaný kompostér nemohou získat osoby, které ho již dostaly v letech 2012 – 2016. „ Naši občané výborně třídí odpady, město Havlíčkův Brod platí mezi nejúspěšnější v Kraji Vysočina. I kompostéry přispívají výrazně k předcházení vzniku odpadů a vylepšují tak celkovou ekonomickou bilanci,“ dodal Čeněk Jůzl.

Českého reprezentanta Petra Kouřila připravila o první desítku banální chyba.
Pokud chci být úspěšný, musím mít i dobrého trenéra

Kompostéry zdarma nabízí letos občanům i Ledeč nad Sázavou. Jedná se už o druhé kolo. První kolo se uskutečnilo v roce 2015, o kompostéry byl velký zájem. „V rámci projektu na podporu domácího kompostování bylo zakoupeno 40 kusů kompostérů k rodinným domům a do zahrádkářských kolonií. „V roce 2015 bylo mezi občany města rozděleno 155 kusů těchto kompostérů,“ informovaly zájemce za městský úřad v Ledči Jana Fotrová za odbor výstavby a životního prostředí a Jana Hospodková, vedoucí oddělení majetku a investic. Zájemci mohou žádat pouze o 1 kompostér na číslo popisné či evidenční. Kompostéry budou zájemcům smluvně zapůjčeny na 3 roky a poté přejdou bezúplatně do jejich vlastnictví.

Město Golčův Jeníkov nabídlo občanům dotované kompostéry již loni. Zdarma na pět let, stačilo jen podepsat smlouvu s městem. Projekt je spolufinancován z fondů Evropské unie a Státního fondu životního prostředí České republiky prostřednictvím Operačního programu Životni prostředí. Zdarma nabízel zájemcům kompostéry i městys Vilémov. Na pořízení kompostérů získal městys státní dotaci. Kompostéry stály přes milion korun, ale městys získal státní dotaci ve výši 90 procent. Kompostéry dodala firma z Třebíče, zájem o kompostéry mělo víc než 200 lidí.