Nečekaného ředitelského volna si včera užívali žáci vilémovské základní školy. Zdaleka ale nešlo o akt příjemné libovůle ředitelky školy Lenky Mudrochové, ale o její   pragmatické rozhodnutí, kterým zareagovala na čtvrteční havárii ve školní kuchyni. Tu totiž „vyplavilo" na dvacet kubíků vody.

„S trvajícími mrazy těchto dnů ale nemá havárie nic společného. Vodovodní potrubí popraskalo ve zdi," uvedla Mudrochová.

Žáci se do školních lavic vrátí již v pondělí. „Prozatím není jasné, zda se provoz školní kuchyně podaří do té doby obnovit. Uvažujeme proto o náhradních řešeních. Těmi by mohly být vydatnější svačiny, které by děti místo oběda dostaly, nebo prostě hotová jídla do školy dovezeme odjinud," pokračovala Mudrochová.

Rozsah poškození školní kuchyně a jejího vybavení včera ještě ředitelka Mudrochová neznala. „Elektrická zařízení musí samozřejmě prohlédnout odborník a celý prostor i likvidátor pojišťovny," dodala Mudrochová.
Vlhké zdivo školní kuchyně, která je umístěna v budově prvního stupně školy, vysoušejí sušičky. Zajistil je úřad městyse.

Po oblevě to   zřejmě bude jiné

Mrazivé počasí prozatím vrásky na čele havlíčkobrodským vodohospodářům nedělá.

„Zatím je klid, žádnou velkou havárii hlášenou nemáme a lidé se na nás prozatím neobracejí ani se zamrzlými vodoměry," sdělil František Vašíček z Vodovodů a kanalizací Havlíčkův Brod. Podstatně více práce zřejmě na vodohospodáře čeká po oblevě. V loňském roce řešili po odeznění mrazů na padesát havárií.

Například v únoru se bez dodávek pitné vody ocitly, a to na dobu zhruba deseti hodin, téměř dvě třetiny obyvatel Světlé nad Sázavou. Důvodem byla havárie nízkotlakového vodovodního potrubí v Lánecké ulici.

„Vlivem kolísání teplot a tím i pohybu podzemních vrstev se poškodilo potrubí hlavního přivaděče pitné vody, jednalo se o prasklý litinový díl na odbočce v hydrantu," uvedl tehdy vedoucí světelského střediska společnosti Vodovody a kanalizace Zbyšek Fučík.