Ten, kdo má pocit, že by v reálném středověkém souboji zemřel, prohrává. Na hradě v Ledči nad Sázavou v sobotu proběhl šermířský turnaj, a to na počest Honzy Nováka, člena pořádající ledečské šermířské skupiny Thorwaldsons, který zemřel v roce 2014 při autonehodě.

„Nejsou dovolené přímé útoky do obličeje a do nohou. Je to klasický souboj jako v minulých dobách. Kdo uzná, že zemřel, tak přizná porážku. Pro sporné situace tu jsou dva rozhodčí," popsala pravidla turnaje jedna z pořadatelek a členka šermířské skupiny Thorwaldsons Renata Lédlová, které všichni říkají Renda. Ta podotkla, že skupina pravidelně pořádá různé akce, například pirátské bitvy na Sázavě.

V sobotu na ledečský hrad přijelo hned několik šermířských skupin nejen z Vysočiny, ale například i ze Svitav či Mladé Boleslavi. Systém turnaje probíhal souboje každý s každým, přičemž nejlepší bojovníci postoupili do finále.

„Finančně je to hodně náročný sport. Základní výstroj a výzbroj stojí klidně i třicet tisíc korun. Šermířské turnaje jsou náročné i na fyzičku a výjimkou nejsou ani zranění, vysvětlil Marek Zrubec z Kutné Hory a skupiny Mor. Ten dodal, že pravidelně objíždí různé akce po celé České republice. „Rovněž hodně trénuji, jelikož šermířský souboj je plnokontaktní sport," konstatoval Zrubec.

Kromě soubojů mohli lidé také navštívit jarmark a pro děti byl připraven dobový kolotoč na ruční pohon či střelnice z kuše a luku.

Odpoledne také proběhl turnaj v lukostřelbě.

„Rádi bychom tuto akci dělali z naprosto jiných důvodů, než na počest našeho kamaráda," řekla Lédlová. Ta dodala, že na pořádání sobotní akce se podílelo i domovské Divadlo Mimochodem, které má na hradě své zázemí.

V soubojích se představili šermíři z různých historických období, například Vikingové, Frankové až po gotiku.

Během odpoledne také zahrála kapela Rumrejch, která se zaměřuje na středověkou hudbu. „Z počátku jsme hráli irskou hudbu, až to pomalu přerostlo ve středověkou. Můj bratr dokonce vyrobil historický hudební nástroj Trumšajch. Jde o předchůdce dnešní basy," uvedl šermíř 
a hudebník v jednom, Michal Coufal z Krucemburku.