Všechny tyto výrobky si mohli o víkendu zakoupit návštěvníci hradu v Lipnici nad Sázavou. Prodávala je tam česká nezisková organizace Bwindi Orphans o.s.. Vybrané peníze za tyto tradiční výrobky ugandských rodin organizace věnuje chlapci jménem Medard Ashaba, kterému zemřeli oba rodiče, když mu bylo pouhých pět let. „Po smrti jeho rodičů si kluka vystřídali snad všichni příbuzní. Školné mu prvně platil dědeček, ale později onemocněl a na školné už neměl peníze. V té době se stal Medard členem naší organizace. Ta mu například zaplatila registrační poplatek k závěrečným zkouškám na střední škole," přiblížila zakladatelka projektu Bwindi Orphans o.s., Kateřina Andrlová.

Školné je drahé

Chlapec se rozhodl, že chce být lékařem a chtěl studovat dál. Školné mu zpočátku platili jeho čeští adoptivní rodiče z Brna. Školné v Ugandě je ale příliš drahé, takže náhradní rodiče už ho sami nezvládají platit. „Medard je velmi šikovný kluk, myslím, že to může dotáhnout daleko. Díky vybraným penězům může studovat lékařskou univerzitu. Ostatní děti k němu vzhlíží. Dnešním výtěžkem budeme schopni Medardovi zaplatit další semestr, všem děkuji," zaradovala se Andrlová. Cena školného za jeden semestr činí pětatřicet tisíc korun.

Dětem v Ugandě rodiče nejčastěji umírají na malárii nebo na AIDS. Pak se o ně starají jejich příbuzní, u kterých mnohdy nemají úplně příznivé podmínky pro život. Proto organizace lidem nabízí adopci na dálku. „Podporujeme děti v denním režimu. Adoptivní rodiče dětem platí školné, školní pomůcky, uniformy, boty a dostanou denně najíst. Předplacenou mají také lékařskou péči," přiblížila zakladatelka projektu. Roční adopce dítěte, které je na základní škole, stojí 5800 korun. Pokud je dítě na střední škole, zaplatí rodiče 9800 korun za rok. „Na našich webových stránkách bwindiorphans.org jsou veškeré podrobné informace ohledně adopce. Jsou tam i čísla účtů, kdyby chtěl někdo přispět pouze jednorázově," uvedla Andrlová. Organizace do budoucna plánuje otevřít kavárnu, ve které by podávali ugandskou kávu. Nyní mají několik obchodů, kde se dají jejich výrobky koupit. Chystají také založit e-shop. „Nechceme od lidí vybírat peníze jen kvůli tomu, že jim je líto dětí. Chceme prodávat pouze konkurenceschopné produkty. Snažíme se, aby byl rozdíl pouze v tom, že všechen náš výdělek se vrátí do Ugandy a pomůže dětem," uzavřela Andrlová.

Beáta Dvořáková