Škola uspořádala první ročník barmanské soutěže zaměřené na atraktivní disciplínu working flair, kde je opravdu na co se dívat. Barmani při svém vystoupení často připomínali spíše zkušené žongléry a kromě akrobacie nešetřili ani kreativitou.

Dokázali tak, že úspěšný barman musí umět nejenom připravit skvělý koktejl, ale zároveň být i dobrým showmanem „Jsem rád, že se kolegové pustili do organizování této soutěže. V disciplíně flair jich moc není, což je škoda, protože tato disciplína je vlastně jakýmsi uměleckým barmanstvím a záleží při ní čistě na fantazii soutěžících, takže se vždy můžeme těšit na originální vystoupení, která nás něčím překvapí,“ uvedl ředitel školy Jiří Forman.

Premiérového ročníku soutěže se zúčastnilo celkem sedm mladých barmanek a barmanů z celé republiky. Na přípravu měli 15 minut. V hodnotící porotě zasedl mnoha oceněními ověnčený profesionální barman Ondřej Cempírek a momentálně nejúspěšnější český flair barman Václav Abraham, který usiluje o pozvednutí úrovně českého flairu na světovou úroveň. Soutěžící měli pět minut na to, aby před jejich přísným zrakem a za mohutného povzbuzování studentů vykouzlili tři porce svého vlastního originálního nápoje. Podmínky soutěže jim z ingrediencí stanovily sirup Monin a Kinley tonic.

Ilustrační snímek
Policie si došlápla na řidiče pod vlivem drog

Dívky a mladíci, kteří si osahávají barmanské řemeslo, předvedli, že kouzlo dobrého nápoje už dávno není jen o jeho chuti. Porota hodnotila i nápad, originalitu, kreativitu nebo oblečení. Někteří soutěžící své vystoupení okořenili i tanečními kreacemi. Svou pohybovou průpravu ze street dance při míchání nápojů předvedla třeba studentka Nikola Halová z Lomnice u Tišnova. Mohutného aplausu se dočkala i soutěžící barmanka z hostující brodské Obchodní akademie a Hotelové školy Havlíčkův Brod Michaela Knettigová, která se na soutěž připravovala pouhé dva dny. Zaskočila za původní soutěžící, která se pár dní před konáním soutěže zranila. Před porotou se rozhodla připravit nápoj s názvem Cassis spritz, který láká na svěží příchuť perlivého toniku a černého rybízu.

„Jsem rád, že pořád existují studenti, kteří se zabývají něčím navíc a rozvíjí dále svůj talent, což jim pomůže i v profesní dráze. Barman je dnes velmi populární pozice a přitom se jich stále nedostává. Myslím, že i tato soutěž jim může pomoci v jejich další profesi, pokud se rozhodnou vydat se na tuto dráhu. Ne všichni mohou zvítězit, ale úspěch je už to, že se této soutěže zúčastnili a mohou se obohatit i o nějaké nové zkušenosti,“ doplnil ředitel školy.