Na řadě míst teď ještě stavbaři finišují. Ve druhé polovině listopadu by řidiči měli začít jezdit po nové silnici mezi Zašovicemi a Okříškami. Nejdéle zřejmě potrvají opravy mostu v Pohledu u Havlíčkova Brodu, kde má být hotovo do 30. listopadu, pokud práce nezabrzdí sněžení. Informoval o tom náměstek hejtmana Libor Joukl (ČSSD).

Uzavírky postupně končí 
i na silnicích I. třídy spravovaných jihlavským Ředitelstvím silnic a dálnic. Pouze ve Stříbrných Horách na Havlíčkobrodsku je kvůli sanaci svahu povolena uzavírka silnice až do 15. prosince. Ani tak není jisté, že dělníci stihnou práce v tomto termínu dokončit. Je to i na počasí, podotkla ředitelka Marie Tesařová.

Stavbaři pospíchají i kvůli tomu, že některé akce nabraly zpoždění. Podle Libora Joukla byla řada staveb na krajských silnicích zahájena později, než se plánovalo kvůli zdlouhavému výběru dodavatele, což podle hejtmanova náměstka Joukla způsobuje nynější zákon o veřejných zakázkách.

Teoreticky by tedy mohly být termíny ukončení staveb ohroženy. „Ale všechny stavby, u nichž jsme měli letos plánováno dokončení, dokončeny budou," řekl Joukl.

Listopadové počasí bez mrazů a sněhu využívají rovněž krajští silničáři k dokončení oprav vozovek a k obnovení poničených povrchů cest sloužících v tomto roce jako objízdné trasy. „Část techniky musí být připravena na sníh, kdyby došlo ke zhoršení počasí. S částí ještě děláme na silnicích," podotkl náměstek.

Kraj Vysočina spravuje skoro 4 600 kilometrů silnic druhé a třetí třídy. Jejich letošní opravy a přestavby budou stát stamiliony korun. Jen u čtyř Evropskou unií dotovaných investic zahájených tento rok se celkové náklady budou pohybovat kolem půl miliardy korun.

Přes zimu budou průjezdné také ty krajské silnice, na kterých budou dělníci pokračovat příští rok. To se týká stavby u Okrouhlice i úseků komunikace druhé třídy číslo 602 mezi Jihlavou a Pelhřimovem. Rozestavěn zůstane podle plánu rovněž obchvat obce Jamné. Přes léto tam řidiči jezdili po provizorní cestě z panelů. Starosta Jiří Pejcha řekl, že provizorium skončilo 31. října, tak, jak bylo ohlášeno. Doprava mezi Jihlavou a Žďárem nad Sázavou už v tomto místě proudí po asfaltu.

Přestavba silnice druhé třídy mezi Zašovicemi a Okříškami za více než sto milionů korun měla původně skončit minulý měsíc, ale práce se protáhly. Po nové silnici by tam podle Joukla měla auta jezdit asi od 18. listopadu. Pokud to dovolí počasí, bude v příštím týdnu položena poslední asfaltová vrstva vozovky. Dokončovací práce u nové části silnice budou pokračovat zjara.

(čtk)