Podle posledních předpovědí by totiž teploty přes svátky měly vystoupat nad nulu. Opravdu bílé Vánoce jsme tak naposledy prožili už před třemi lety.

Podle Dagmar Honsové ze společnosti Meteopress se nad území České republiky měla už od včerejška odpoledne začít přesouvat brázda nízkého tlaku vzduchu.

„A přibývat bude frontální oblačnost," nechala se slyšet Honsová. Právě ta s sebou zřejmě přinese dešťové srážky a vyšší teploty. A to je špatná zpráva i pro lyžaře, kteří si chtěli vánoční svátky užít  třeba i na svazích Havlíčkobrodska.

Jedinou sjezdovkou na Havlíčkobrodsku, kde začali se zasněžováním, je v současné době Vysoká u Havlíčkova Brodu.

Technický sníh hrnou na hromadu

„Začali jsme zasněžovat, chceme využít současných teplot. Vytvořený technický sníh hrneme na hromady, aby nám déle vydržel a v případě potřeby jej roztáhneme po sjezdovce," konstatoval za provozovatele sjezdovky Aleš Kadlec.

Jestli to ale znamená, že by se mohli příznivci lyží nebo snowboardů dočkat otevření svahu, si Kadlec odhadnout netroufl.

Podle posledních předpovědí to však vypadá, že budou mít lyžaři s největší pravděpodobností smůlu a budou si muset počkat na příznivější povětrnostní podmínky.

„To prozatím vůbec netuším a odhadnot to skutečně nelze. Pravdou je, že předpověď počasí na příští týden je už opět, alespoň pro nás, o něco příznivější, ale rozhodně to neznamená, že vlek spustíme. Opravdu se teprve uvidí," vysvětlil Kadlec.

Například na kopci Kadlečáku u Světlé nad Sázavou se zasněžováním prozatím vůbec nezačali, stejně tak jako na sjezdovce u sv. Anny v Chotěboři.