„Situace s kouřením kolem budov nemocnice se výrazně zlepšila. Trápilo nás zejména chování některých pacientů, kteří kouřili a postávali pod okny různých ambulancí, nemocničních pokojů či u vchodů do budov. Kouř z jejich cigaret pak šel otevřenými dveřmi dovnitř do budov nebo stoupal oknem do pokojů. Toto se již neděje,“ sdělila mluvčí nemocnice Petra Černo.

Pacienti i zaměstnanci, pokud si chtějí zakouřit, odchází do vzdálenějších míst od nemocničních budov. „Občas někoho upozorníme, avšak jsme rádi, že většina tento zákaz ctí a respektuje. Z řad zaměstnanců jsme zaznamenali i snahy o odvykání kouření, což je pozitivní,“ podotkla mluvčí Černo.

Olympic
Trampský širák vůbec poprvé přivítá Olympic

Porušení zákazu kouření se trestá vysokou pokutou. Na neukázněné kuřáky mohou zdravotníci volat i policii, ale to, jak je vidět, nebylo zatím potřeba. Zákaz kouření v nemocnici se týká i používání elektronických cigaret. Zákaz kouření platí jak pro zaměstnance, tak pro pacienty, návštěvy a další osoby, které se v areálu nemocnice pohybují. V nemocničním bufetu je zrušen prodej tabákových výrobků a e-cigaret.

Jak dodala mluvčí Černo, nemocnice od vyhlášení zákazu spoléhala na to, že veřejnost chápe, že do zdravotnického zařízení lidé chodí s nějakým zdravotním problémem a cílem uzdravit se, proto budou ctít cedule zákazu kouření.

V psychiatrické nemocnici v Havlíčkově Brodě, co se týče zákazu kouření, tak striktní nejsou. „V nemocnici je zakázáno kouření ve vnitřních prostorách budov. A to jak pacientům, tak i zaměstnancům a veřejnosti. Nadále se smí kouřit ve venkovních prostorách areálu psychiatrické nemocnice a ve vnitřních kuřárnách pro pacienty na těch lůžkových odděleních, kde jsou zřízeny a kde splňují technické podmínky podle zákona,“ informoval ředitel Psychiatrické nemocnice Havlíčkův Brod Jaromír Mašek.

Ilustrační foto
Lidé vyběhali Pavlovu novou učebnu. Za pár dní

Na čtyřlůžkových odděleních jsou od 31. května kuřárny zrušeny, nové vnitřní kuřárny se v objektech psychiatrické nemocnice už zřizovat nebudou. Od 31. května skončil rovněž volný prodej tabákových výrobků v kiosku psychiatrické nemocnice.