Dvoudenní akce nese podtitul Probuďte zámecká světýlka a je zaměřen především na rodiny s dětmi. Příchozí čeká bohatý kulturní program.

„Návštěvníci se mohou těšit na prezentaci tradičních hraček a her, připraveny budou tvůrčí dílničky pro děti 
a také několik divadelních, tanečních a hudebních vystoupení. Součástí programu bude i vypuštění veverčích mláďat ze záchranné stanice Pavlov do zámeckého parku," prozradila majitelka zámku Helena Degerme.

Vstupné na dvoudenní akci je dobrovolné, polovina výtěžku poputuje do záchranné stanice Pavlov, která se stará o zvířata v nouzi.

Součástí večerních a nočních prohlídek zámku bude interaktivní dětská pohádka a děti budou hledat a probouzet kouzelná zámecká světýlka. Pro dospělé budou připraveny noční kostýmované prohlídky zámku.

Není to ale jediná letní akce, kterou se zámek ve Světlé nad Sázavou nabízí.

Před pár dny skočil Sázavafest v zámeckém parku, který navštívily tisíce lidí. Do konce letních prázdnin se ještě uskuteční Hradozámecká noc. 
V září se zámek zapojí do Dnů evropského dědictví a nabídne speciální komentované prohlídky expozic a běžně nepřístupných prostor zámku. Na konec září v rámci Svatováclavské pouti slibuje majitelka zámku mimo jiné historické atrakce a obří nafukovací zvířata.

Světelský zámek se probouzí k životu díky novým majitelům – rodině Degerme. Zámek zakoupili v roce 2013, od té doby se podařilo zpřístupnit čtyři prohlídkové okruhy včetně dvou dětských. Kromě toho byla otevřena zámecká kavárna Ladureé.

Práce na obnově památky nekončí, v současnosti finišují úpravy části severního křídla na obytné apartmány.