Akci pořádá společně osadní výbor a kronikářka Drahoslava Hepnerová.

„Akce vznikla spontánně, inspiraci jsme si vzali jinde, ale to nic nemění na tom, že se soutěž u nás uchytila. Pořádáme ji už podeváté," upřesnila kronikářka. Soutěže ve společenském sále obecní knihovny se účastní pravidelně kolem třiceti hráčů.

„Je to vlastně takové rodinné a sousedské klání. Účastní se ho děti i dospělí. Právě proto se hraje Člověče, nezlob se, protože tu hru zvládnou bez rozdílu děti, rodiče i senioři," podotkla Hepnerová. Celá soutěž trvá asi čtyři hodiny. Pravidla jsou vcelku jednoduchá. Hráči si vylosují čísla, utkají se v pěti kolech vyřazovacím způsobem. Konečnou partii sehrají mezi sebou jen ti nejlepší, z nichž vyjde vítěz. „Ten získá putovní figurku, na kterou zapíšeme jeho jméno. Bohužel stává se pravidlem, že vítězství dobývají přespolní hráči," konstatovala kronikářka. Přebornicí posledního ročníku se stala Martina Netolická z Květnova. „Pravidelně trénuji doma s dětmi. Syn Jaroslav vyhrál už dvakrát," prozradila přebornice loňské soutěže. Jaroslava Prokšová ze Svatého Kříže je už ve věku seniorském, ale ani ona se nedá nad figurkami zahanbit. „Mám natrénováno z doby, kdy jsem hrála s dětmi, účastním se asi pošesté, vyhrála jsem asi dvakrát," svěřila se paní Jaroslava. Soutěž ve Svatém Kříži si získala fanoušky i na jiných místech okresu. Letos přijeli soutěžit také borci z Golčova Jeníkova, Havlíčkova Brodu, rodina Bohunkových, otec, matka a syn, dorazila až z Libice nad Doubravou. „Ve Svatém Kříži jsme poprvé, dočetli jsme se to v novinách, ale na podobné turnaje jezdíme pravidelně. Naposledy do Knyku. Je to pro nás krásná zábava, lepší než sedět doma a koukat na televizi," svěřili se Bohunkovi.

Soutěž ve Svatém Kříži má svoje příznivce i mezi tradičními sponzory. Ti věnují pořadatelům třeba příspěvky na zakoupení cen. „Nikdo neodejde s prázdnou. Pořádáme zvláštní kola útěchy hlavně pro děti, to víte, že u dětí nad prohranou partií slzička ukápne, tak aby jim to nebylo líto. Starší se spíš vztekají," dodala Hepnerová.