Na špinavé a omšelé nádoby celé řady separovaných stání upozorňovaly havlíčkobrodské technické služby nejen občané, ale také zastupitelé a s nimi i úředníci odboru životního prostředí městského úřadu.

„Zaměřili jsme se především na žluté kontejnery určené pro sběr plastů. Umyty byly jak zvenku, tak zevnitř a současně byly i řádně vydezinfikovány. Očištěny ale byly na některých místech i další nádoby na ostatní druhy odpadů. Zejména pak ty, které stojí u silnic, nebo pod stromy," uvedl vedoucí střediska nakládání s odpady a čištění města Technických služeb Havlíčkův Brod Kamil Tesárek.

K umývání kontejnerů došlo v Havlíčkově Brodě vůbec poprvé. „I my máme samozřejmě zájem o to, aby separační stání byla čistá a uklizená. Vždyť se řada z nich nachází v centru města nebo v obytných zónách," podotkl Tesárek.

V Havlíčkově Brodě využili při mytí separačních nádob i zkušeností z jiných měst kraje. „Poptali jsme se například v Jihlavě, Třebíčí či Telči a získali tak potřebné informace. Pak jsme přistoupili k poptávkovému řízení a k realizaci celého záměru," podotkl Tesárek s tím, že technické služby budou nyní zajišťovat umývání kontejnerů v pravidelných periodách.

Libor Blažek