Radek Žuček z Havlíčkova Brodu říká, že pokud chce člověk dělat tuto práci na plný úvazek, je potřeba mít k ní nějaký vztah. On sám se jí totiž se ženou věnuje minimálně deset hodin denně včetně víkendů a svátků. Nejvíc práce mají Žučkovi v období, kdy se nejvíc prodává, tedy přibližně od podzimu do jara. Když chtějí odjet na dovolenou, je potřeba najít někoho zodpovědného, kdo se o všechno postará.

„Akvaristika byla mým koníčkem od dětství, kdy jsem měl asi pět nádrží. Pán, kterého jsem znal a který odešel do důchodu, mi následně nabídl dva stojany. Byla to jedna z mála věcí, která šla částečně jako podnikání dělat i za minulého režimu. Když jsme pak po revoluci stavěli barák, půjčil jsem si peníze na vybudování těchto prostor," popisuje Žuček, jak se k chovu rybiček dostal.

Práce na plný úvazek

Na začátku devadesátých let dělal akvaristiku ještě při práci. Zhruba v roce 1994 s tím ale začal na plný úvazek. Po narození syna o pár let později s ním začala podnikat i jeho manželka.

V současnosti, kdy Radek Žuček chová rybičky zároveň i v jedné pronajaté provozovně, už by s ženou sami nestíhali, a tak mají i dva zaměstnance. Přiznává, že dává radši přednost zaměstnancům, kteří s chovem nemají příliš zkušeností. „Mají totiž návyky z dřívějška a nechtějí je moc měnit. Všude jsou ale jiné podmínky, jiné ryby nebo druh vody, je proto lepší naučit je všechno od začátku," říká Žuček s úsměvem.

Podle něj je akvaristika hodně specifický obor, u něhož se časem projeví i sebemenší chyba a ztráta se tu dohání obtížně. Těžko ji proto může dělat každý.

„Já už se tím živím více než dvacet let a pořád se učím. Mění se totiž kvalita vody nebo nemoci ryb, které mají často problém rozpoznat i profesionálové," vysvětluje Žuček.

Ten dodává, že má na akvarijní ryby velký vliv právě kvalita vody, jsou prý totiž citlivější než lidé nebo ryby v rybníku. Sám jim dříve jezdil minimálně jednou měsíčně pro studánkovou vodu na Melechov.

Celkem Radek Žuček chová přes dvacet druhů ryb ve více než dvou stech akváriích. Zjistit počet ryb je v některých prosklených nádobách téměř nemožné, dohromady jich budou tisíce. Nejpozoruhodnější je zřejmě akvárium s několika piraňami.

„Když jim házíte maso, je třeba být opatrný a nestrkat do vody prst, mohly by vám ho klidně ukousnout. Už se mi stalo, že mě kously, když byly menší. Viděl jsem taky, že se napadly navzájem. Mimo krmení ale agresivní nejsou," líčí Žuček a vzápětí sám ponoří do jejich akvária svoji ruku, které si piraně vůbec nevšímají.

Hodně akvaristů již odešlo do důchodu

Akvaristika jako živnost není možná trochu překvapivě žádnou vzácností. Jen v Havlíčkově Brodě si Radek Žuček vzpomněl na čtyři profesionální chovatele. „Bylo nás i víc. Hodně lidí, kteří se tím živili ještě za minulého režimu, už odešli do důchodu," říká Žuček s tím, že v současnosti je podle něj tato práce náročnější.

Akvaristika je totiž jeden z mála oborů, kde ceny neustále klesají, musí se proto dohánět množstvím a počtem druhů. V současnosti je také větší konkurence, a to prý hlavně z Asie.

„Naprostou většinu, tak devadesát devět procent všech ryb, které tu chováme, prodáváme do zahraničí. Konkurenci máme hlavně v Asii, kde mají nižší náklady, protože ryby můžou chovat i ve venkovních jezírkách, a tím pádem si můžou dovolit i nižší ceny," vysvětluje brodský akvarista.

Ryby z Havlíčkova Brodu tak téměř každý den putují do zahraničních velkoskladů nebo přímo do prodejen, výjimkou není ani Rusko, USA nebo Japonsko.

Lukáš Zadek