Havlíčkův Brod při této příležitosti prohlásí za střed Evropy. Ten si sice nárokuje hned několik zemí v Evropě a ani vědci se v názorech na jeho polohu zcela neschází, tady však mají jasno. Na co je krátká věda, na to totiž hravě vyzraje recese. A když v Česku, tak od koho jiného, než od národního hrdiny a génia Járy Cimrmana, který střed Evropy v Brodě opravdu našel a z mlýna poblíž Sázavy hodlal šířit své geniální myšlenky do okolních států.

Přetavit recesi v realitu se radnice rozhodla poté, co se při letošní revitalizaci Smetanova náměstí podařilo objevit historický mlýnský kámen. Na místě nálezu teď bude označen střed Evropy a vzniknout by tu měla i atrakce pro návštěvníky i obyvatele města v podobě speciální razítkovny.

Havlíčkobrodské Smetanovo náměstí se od jara mění k nepoznání. Autorem jeho přeměny je architekt Aleš Burian z brněnského ateliéru Burian-Křivinka, který stojí také za revitalizací Havlíčkova náměstí. Vizí tentokrát nebylo vytvářet konkurenci sousednímu historickému náměstí, ale spíše naopak - Smetanovo náměstí totiž reprezentuje moderní tvář města.

Obyvatelé tady naleznou řadu relaxačních a vodních prvků nebo současně pojatou symboliku její minulosti – například znázornění již neexistující kaple Panny Marie Sedmibolestné nebo koňského trhu. Hlavní roli tu bude hrát zejména voda a zeleň. Voda poteče z fontány i podél cesty. „Lidé se v ní budou moci osvěžit. Bude to zkrátka takový odpočinkový prostor,“ poznamenal místostarosta Havlíčkova Brodu Libor Honzárek. „Snažili jsme se tu volnou plochu oživit, udělat ji zajímavější a vnést do ní nový život,“ zmínil autor návrhu Aleš Burian. Nyní se k zajímavostem Smetanova náměstí připojí také architektonické ztvárnění středu Evropy.

„Při kopání prostoru pro spodní fontánu jsem v jámě zpozoroval něco zvláštního. Když jsme to vytáhli ven, ukázalo se, že jde o korpus mlýnského kamene. Podle archeologa se mohlo jednat o jámu, ve které se ukládal jíl. Dole byl zřejmě mlýn na mletí nějaké frakce jílového prášku, pravděpodobně na výrobu kachlů. Všude okolo se našly zbytky kachlů a sádrových forem na jejich tvarování,“ popsal zajímavý nález Libor Honzárek.

Nový atletický ovál Na Losích.
Na Losích se otevřel nový atletický ovál

A protože se radnice recesi nebrání, využila objev k propojení s Cimrmanovskou legendou, kterou o městu zjistili slovutní Cimrmanologové v čele se Zdeňkem Svěrákem. Podle ní český světoběžník kdysi pátral v mapě, kde by se usadil, aby odtud mohl vyzařovat svého génia do celé Evropy. K tomu se přímo nabízel samotný střed, a ten Cimrman po dlouhém bádání a posléze i praktickém ustřižení Uralu našel právě v Havlíčkově, tehdy Německém Brodě. K takovému zeměpisném propočtu ho motivoval i fakt, že v Německém Brodě měl svou celovečerní a posléze i celoměsíční lásku Kláru. Své myšlenky chtěl do Evropy vysílat z mlýna u brodu, což je právě to pojítko, kterého se chytla brodská radnice.

Nalezený mlýnský kámen se teď stane součástí spodní fontány. „U ní také budou souřadnice, kde přesně ten střed je. Zároveň bychom tady chtěli zřídit kolkovnu nebo razítkovnu, kde by si každý návštěvník mohl udělat fotku a odnést si na památku originální razítko,“ přibližuje svou představu Libor Honzárek. Část středu Evropy podle něj bude tvořit i zlomek původní dlažby ze starého Rozmarku, kterou dělníci při revitalizaci náměstí objevili. Z historie náměstí se dochovala také původní studna. Tu radnice zachová a vodu ze studny využije třeba v období sucha na zalévání zeleně.

Úpravy náměstí v tuto chvíli finišují. Slavnostní otevření se středem Evropy by pak mělo proběhnout za necelý měsíc.