„Obyvatelé našeho partnerského města ho poprvé vánočně nazdobený a rozsvícený uvidí 11. prosince, a to v rámci Večera světla," řekl havlíčkobrodský radní Tomáš Hermann a dodal, že na této slavnosti vystoupí i pěvecký sbor Jasoň.

Stříbrný smrk rostl na veřejném prostranství v lokalitě Kokořínské ulice a pracovníci technických služeb ho pokáceli ve čtvrtek.

„Současně jsme zajistili i vánoční strom pro Havlíčkovo náměstí v Brodě. To letos ozdobí asi dvacet metrů vysoká a zhruba čtyřicet let stará jedle ze sídliště V Rámech," uvedl Radek Stejskal, vedoucí střediska veřejné zeleně městských technických služeb. Jedle již byla na náměstí umístěna.

Vánoční strom je připraven i na Náměstí 9. května ve Ždírci nad Doubravou. Stříbrný smrk letos získala tamní radnice darem od majitelů rodinného domu z Brodské ulice.

Ani letos nebudou mít žádné starosti s instalací vánočního stromu v Chotěboři. Více než dvacet metrů vysoký smrk omorika tam totiž roste přímo na náměstí, a to již zhruba padesát let.

„Zůstává trvale ozdoben, otázkou ale je, do jaké míry to je správné. Povětrnostní podmínky se pochopitelně na jednotlivých prvcích výzdoby podepisují. Nebude to dlouho trvat a ozdoby budeme muset sundat, vyměnit a znovu převěsit," poznamenal jednatel chotěbořské společnosti Teles Miroslav Uchytil.

Vybírali ze dvou

Naopak lidé ze Světlé nad Sázavou si na letošní vánoční strom, který se opět stane dominantou sváteční výzdoby náměstí Trčků z Lípy, musejí ještě nějaký čas počkat.

„Vytipovali jsme dva vhodné stromy v našich městských lesích. Nakonec jsme se rozhodli pro jedli douglasku z lesa mezi Závidkovicemi a Broumovou Lhotou. Pokácíme ji v pondělí 30. listopadu," sdělil vedoucí provozu TBS Světlá nad Sázavou Vladimír Šemík.

V předcházejících letech zdobily světelské náměstí výhradně vánoční stromy, které rostly na veřejných prostranstvích a v ulicích města.

„Začali jsme je využívat po té, co nám původní jehličnan rostoucí na náměstí poničila vichřice," vysvětlil tajemník tamního městského úřadu Jiří Moučka.

Ve Světlé nad Sázavou a také v Chotěboři již znají i přesné termíny, kdy budou jejich vánoční stromy slavnostně rozsvíceny.

„U nás se tak stane tradičně v předvečer Mikuláše. Letos tedy v sobotu 5. prosince odpoledne," upřesnil tajemník světelské radnice Jiří Moučka.

V Chotěboři to bude dokonce ještě o týden dřív, a to v neděli 29. listopadu v patnáct hodin. Rozsvícení tamního vánočního stromu je tam zakomponováno do akce Staročeské vánoce u kašny, které letos poprvé organizačně zajišťuje chotěbořské Centrum kultury a sportu.