Doposud se ale nepodařilo zajistit potřebný počet dobrovolníků.

„Chybějí nám dobrovolníci do pěti supermarketů ve městech Chotěboř, Světlá nad Sázavou, Havlíčkův Brod, Kolín a Třebíč," potvrdila za pořádající Potravinovou banku Štěpánka Vrbová. Proto by, jak podotkla, Potravinová banka Vysočina ráda oslovila občany, spolky, školy a podobně s žádostí o pomoc při zajištění této dobročinné akce. „Byla by totiž velká škoda, kdyby se Národní potravinová sbírka těmto městům vyhnula jen z důvodů nedostatečného počtu dobrovolníků," zdůraznila Vrbová. Jak dodala, dobrovolníci, kteří mají zájem se do akce zapojit, se mohou hlásit u Evy Šilhanové – potravinovabankavysocina@seznam.cz, nebo na telefonu 730 177 731.

Hlavním úkolem dobrovolníků je předávat návštěvníkům supermarketu letáčky s informacemi o cílech a účelu potravinových sbírek. To není vždycky vítáno s pochopením a dobrovolníci se musejí připravit za strany zákazníků i na nepříjemné komentáře.

Negativní reakce

„Nesetkala jsem se vyloženě s vulgaritou, ale když jsme potravinovou sbírku pořádali v Golčově Jeníkově, tak se na mě jeden zákazník v obchodě utrhl, že on sám by potřeboval obdarovat. Tak jsem mu nabídla, že mu nějakou tu polévku nebo čočku věnuji. Zákazník pak koupil krabici předvařené rýže a tu po mně hodil,"svěřila se se svými zážitky stálá koordinátorka sbírky Hana Macháčková.

Národní potravinová sbírka se koná ve vybraných městech po celé České republice. „Národní potravinové sbírky jsou určené ve prospěch azylových domů, domovů pro seniory, armády spásy a dalších organizací, které pomáhají lidem v nouzi. Jsou tradiční akcí v západních zemích. V Česku je začala organizovat před třemi lety platforma Byznys pro společnost ve spolupráci s Českou federací potravinových bank a Armádou spásy," připomenula Vrbová hlavní poslání celé akce.

Hned první sbírka, která se konala i na Havlíčkobrodsku byla úspěšná, vybralo se v celé ČR celkem 66 tun potravin.

„Projekt získal mimo jiné hned čtyři ocenění v České ceně za public relations, první místo v kategorii společenská odpovědnost a filantropie, první místo v kategorii Sólo kapr, třetí místo v kategorii Státní správa, veřejný a neziskový sektor a druhé místo jako Absolutní vítěz," dodala Vrbová.

Potravinová banka, jediná na Vysočině vznikla loni v Ledči nad Sázavou. Kraj Vysočina její vznik podpořil částkou 200 tisíc korun. „V současné době provozuje Potravinová banka centrální sklad v bývalé výrobně léčiv Zentiva. Za dobu existence uspořádala banka několik regionálních sbírek," upřesnila Vrbová. Každý dárce bude moci v rámci sbírky darovat trvanlivé potraviny, které prostřednictvím potravinových bank poputují potřebným v daném místě. Sebrané potraviny jsou prostřednictvím neziskových organizací nebo sociálních pracovníků rozdávány potřebným.