Pavilonu, který není historickou ani jinak chráněnou budovou, která není ani v památkové zóně. Bohužel, některé články jsou založeny na nepravdivých informacích, a proto se je tímto pokusím vysvětlit. Články bojující za tento pavilon se objevují, kde to jde, ale kde byli všichni ti, co nyní bojují, když se v roce 2002 rozhodlo zbourat budovu staré ortopedie a zbourat skálu, na které tato budova stojí (mimochodem dnes se rekonstruuje)? Nikdo se nepozastavil nad tím, že z důvodu supermoderní krajské knihovny padne k zemi tento objekt, možná i architektonicky cennější než pavilon 10. Nikoho ani nepohoršilo to, že se v blízkosti nemocnice bude lámat skála a jenom odvoz suti měl stát 35 milionů. Nikdo nevznesl připomínku, když si nemocnice ve svém areálu nechala po budově kruhové kuchyně vybudovat parkoviště pro personál. Co je mezi námi bojovníků za budovu, která má padnou pro „vyšší účely."

Jak kdysi řekl Carl Rogers: „Empatické naslouchání znamená dočasně žít životem druhého".

I to bylo jedním z důvodů, proč jsem po nástupu do funkce místostarostky, mimo jiné i pro sociální oblast, začala řešit akutní nedostatek míst v domovech pro seniory a domovech se zvláštním režimem. Jestliže víte, že máte víc než 450 žádostí do těchto zařízení a z toho více než 220 akutních, je vám jasné, že je potřeba tento stav řešit. Za všemi těmi žádostmi jsou totiž osudy nejenom žadatelů o umístění, ale i jejich rodin. V dnešní době si málokterá žena či muž po padesátce mohou dovolit vzdát se svého zaměstnání a zůstat doma a pečovat o své rodiče, protože si najít zaměstnání v předdůchodovém věku je téměř nemožné.

Kraj Vysočina s rekonstrukcí počítal již při rekonstrukci a s rozšířením Domova pro seniory, ovšem požadavky a dotační podmínky neumožnily, aby se do třípatrové budovy vešla patra čtyři. To je technicky neproveditelné. Více informací k tomuto tématu sdělí zástupci Kraje Vysočina, kteří 6. ledna v 15 hodin v Nové radnici ve velké zasedací místnosti budou občany města seznamovat se záměrem výstavby nového zařízení, které bude po demolici budovy číslo 10 vybudováno.

Pro ty, kteří se nemohou setkání se zástupci Kraje Vysočina zúčastnit, mohu sdělit pouze to, že by v novém zařízení měla vzniknout i jedna třída mateřské školky a 110 lůžek pro klienty domova pro seniory se zvláštním režimem.

Co mě mrzí nejvíce, je to, že jsem osočena z rozpadu koalice, kvůli článku, který měl vyjít v Havlíčkobrodských listech. Myslím si, že práce redakční rady nespočívá pouze v hledání chyb redaktorky Světlany Pátkové, ale v možnosti se vyjádřit i k obsahu. Jestliže tři členové napíší a souhlasí s tím, že by před Vánocemi měl vyjít celý kulturní program, jenž se po dobu adventu na Havlíčkově náměstí konal, ostatní se nevyjádřili, tak se článek nevydal s tím, že se jeho otištění bude v příštím roce.

A hle, článek určený pro Havlíčkobrodské listy je otištěn v týdeníku Cesta Vysočinou. Toto mi profesionální nepřijde. Přeji všem pěkný začátek nového roku a hlavně zdraví, štěstí, pohodu

Bc. Ivana Mojžyšková