Jste na Vysočině coby hlava státu už počtvrté. Změnilo se tady od vaší první návštěvy něco podstatného? A máte tu stále tolik příznivců?
Soudě podle účasti na společných setkáních bych řekl, že ano. Místní lidé vědí, že mám rád Vysočinu a tak mají rádi mě. Samozřejmě, že ne všichni, neboť, jak říká přísloví, není na světě člověk ten, aby se zalíbil lidem všem. Mým příznivcem ale rozhodně tentokrát nebyl déšť, v Třešti nás postihla taková průtrž mračen, jakou jsem už dlouho nezažil.

Jak byste zhodnotil svou letošní návštěvu Vysočiny?
Každá návštěva musí mít nějaká profilující témata a tato témata jsou každý rok jiná. Letos to byla jaderná energetika spojená s návštěvou jaderné elektrárny v Dukovanech a diskuse o zadržování vody v krajině. Vysočina je nejenom střechou Evropy, ale především střechou České republiky.

Při návštěvě jaderné elektrárny v Dukovanech jste mluvil o tom, že je jaderná energetika vaše srdeční záležitost. Jaký máte názor na otázku jaderného úložiště, které nejen na Vysočině vzbuzuje velké emoce?
Kraj Vysočina podporuje rozšíření dukovanské elektrárny a já jsem tomu velice rád. Jaderné úložiště je druhou stranou této mince. Já osobně v tom nevidím žádný velký problém, protože v Dolní Rožínce, která leží stejně jako Dukovany v Kraji Vysočina, je stále ještě dnes už nevyužitý hlubinný uranový důl, ten má asi pětadvacet pater. Tak proč vyhořelý radioaktivní odpad neumístit tam?

Prezident Miloš Zeman přijel na návštěvu Vysočiny.
Prezident Zeman byl na třídenní návštěvě Vysočiny