VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nejvíc solí kuchaři ve Žďáře

Vysočina - Chipsy a coca-cola. Tradiční jídelní kombinace dětí a mladých lidí. Čím více jíme slaných potravin, tím větší chuť máme na slazené nápoje. Lékaři přitom varují, že doporučená denní dávka soli činí pro dospělého člověka pouhých 5 gramů. U dětí se jedná ještě o menší množství. V České republice se ale průměrná spotřeba soli pohybuje mezi 14-15 gramy na osobu na den. Přitom právě sůl je odborníky vnímána jako hlavní důvod, jenž významně ovlivňuje vysoký krevní tlak a následně další choroby srdce a cév. Ne náhodou až 50 procent dospělé populace trpí tímto onemocněním.

4.3.2017
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Deník/ Jiří Macek

„S osvětou je nutné začít již v dětském věku, jelikož počátky hypertenze se vážou právě k tomuto období. Je to dáno i tím, že děti přijímají výrazně víc soli, než stanovují normy," uvedl lékař Aleš Kotrba z Havlíčkova Brodu. Ten podotkl, že děti by chipsy neměly konzumovat a už vůbec ne ve spojení se slazenými nápoji. „Až 80 procent kojenců dostává ve 2. polovině prvního roku života ve výživě více soli, než je doporučeno. V batolecím věku pak přijímá nadměrné množství soli až 95 procent dětí a u starších dětí se to týká prakticky všech," pokračuje Kotrba.

Zvýšený příjem soli přitom vyvolává pocit žízně a při dnešní oblibě celé škály slazených nápojů vede jejich konzumace ke zvýšené kalorické dodávce a tím k nadváze až obezitě. Obezita rovněž představuje nezávislý a vysoce rizikový faktor pro hypertenzi. I proto Světová zdravotnická organizace WHO usiluje o to, aby na etiketách potravinářských výrobků bylo uvedeno i množství obsažené soli.

Jak moc se v restauracích a závodních provozovnách na Vysočině solí, zjišťovali na začátku roku pracovníci Krajské hygienické stanice (KHS) Kraje Vysočina v Jihlavě. Výsledky je nepotěšily. Průměrný příjem soli v poledním menu byl mezi sedmi a osmi gramy, což je více než doporučený denní příjem soli u dospělých.

„Doporučený denní příjem soli byl tak vyčerpán už pouhým obědem. V ideálním případě by měl být obsah soli v poledním menu okolo dvou gramů," okomentovala výsledky Kamila Urbanová z oddělení hygieny výživy KHS v Jihlavě.

Celkem hygienici provedli padesát kontrol. Pětadvacet vzorků odebrali v závodním stravování a stejný počet kontrol provedli také v restauracích. Vždy si vybrali první menu z polední nabídky, která obsahovala polévku, hlavní jídlo a přílohu.

Nejlépe ze všech 50 testovaných zařízení dopadl Hostinec U Kroupů v Havlíčkově Brodě. Jejich polední menu obsahovalo 3,55 gramu soli na porci. „Šlo o hovězí polévku, plněné lusky s rajskou omáčkou a těstoviny," upřesnila Urbanová.

Majitele restaurace Jakub Fendrycha výsledek kontroly potěšil. Při solení se prý řídí spíše citem než nařízením. „Kuchaři u nás jsou naučeni, že mají solit méně. Zákazník si to potom dle své chuti doladí," popsal postup, kterým se v restauraci řídí, Fendrych.

Nejhůře dopadlo veřejné stravování na Štáflově ulici v Havlíčkově Brodě. „Dršťková polévka, husarská roláda a strapačky se zelím obsahovaly celkem 12,61 gramu soli na porci," dodala Urbanová.

V průměru dopadly nejlépe restaurace na Pelhřimovsku, kde dosáhla průměrná hodnota 5,4 gramu na porci. Nejhůře dopadla zařízení ve Žďáru nad Sázavou. Zde se hodnota na porci jídla vyšplhala na 8,80 gramu.

Závodní stravování z hlediska slanosti zvládají nejlépe v Jihlavě. Zde se průměr dostal na 5,41 gramu na porci. Nejlépe na tom je Jídelna U tržnice v Benešově ulici, kde kontroloři zjistili u menu složeného ze zelné polévky s klobásou a vídeňské roštěné s rýží hodnotu 4,57 gramu na porci.

Nejhorší výsledky v závodním stravování vykázaly opět stravovny ve Žďáru nad Sázavou. Porce švýcarského bifteku, bramborové kaše, salátu a bramborové polévky se žampiony dosáhla hodnoty 12,75 gramu soli.

Žádná z padesáti provozoven však nedosáhla ideální výše slanosti na porci, která je kolem dvou gramů. „Chuťové vlastnosti populace ve vnímání slanosti potravin mají vysoký práh pro hodnocení v kategorii přiměřeně slané," dodala Urbanová. Češi jsou tedy obecně zvyklí hodně solit, a vysoké obsahy soli v jídle jim připadají v pořádku.

Jak solíme v kuchyni

Autor: Filip Brož, Vladimír Kodeš

4.3.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Pod městským znakem se ukrýval fragment původní fasády radnice ze 17. století. Zlaté slunce v modrém poli. Podle odborníků se jednalo o mechanické hodiny.
2

Fasáda Staré radnice skrývala renesanční fresku usměvavých hodin

Brodské koupaliště zláká v létě k osvěžení stovky lidí za den.

Na brodské koupaliště míří stovky lidí za den

Velké Meziříčí i nadále kraluje třetí lize

Vysočina – Také třetí vystoupení Velkého Meziříčí v letošním ročníku MSFL skončilo úspěchem, přivezlo body z Hulína. V divizi D se poměrně dařilo dalším fotbalovým týmům z Vysočiny.

Chotěboř vyhrála ve Speřicích a vede tabulku

Vysočina – Po třech kolech krajského přeboru jsou jediným týmem, který neztratil ani bod, fotbalisté Chotěboře. Derby mezi Humpolcem a Košeticemi totiž skončilo bez branek.

Šmolovy vévodí okresnímu přeboru

Havlíčkův Brod - Druhou porážku v řadě si ve fotbalovém okresním přeboru připsalo céčko brodského Slovanu. Naopak devět bodů ze tří zápasů mají na svém kontě Šmolovy.

Chotěbořský Krédl rozhodl čtyři minut před koncem okresní derby

Vysočina – Špatný vstup do soutěže mají za sebou v I. A třídě fotbalisté Havlíčkovy Borové, kteří prohráli i třetí zápas v řadě, tentokrát 1:0 padli v Dobroníně a navíc se jim v sezoně ještě nepodařilo vstřelit ani gól.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení