Sbírka má pomoci rodině malé Rebeky Čihákové z Pardubic.

Holčička, která se narodila v létě roku 2014, trpí vzácnou nemocí motýlích křídel. Jedná se o puchýřnaté kožní onemocnění postihující v Česku asi dvě stě padesát až tři sta lidí.

Je to vrozené a bohužel nevyléčitelné onemocnění pojivové tkáně, jehož příčinou je mutace genu, který se stará o stavbu kůže. Nemoc se projevuje velmi tenkou kůží, která má špatnou soudržnost. Puchýře se mohou vytvářet při jakémkoliv drobném tlaku či tření. Přijímání tuhé stravy může způsobit puchýře i v ústech a jícnu, což pacientům s tímto onemocněním způsobuje bolesti při polykání.

Nemoc motýlích křídel je nejenom nepříjemná, bolestivá a omezující, ale současně také velmi nákladná, neboť je ke každodennímu ošetřování potřeba spoustu speciálních pomůcek, které nejsou hrazeny pojišťovnou.

Navíc děti s touto nemocí nemohou nosit normální oblečení, spát v normálních lůžkovinách, sedět v běžné sedačce, jezdit hromadnou dopravou a tak dále.

„Rodina malé Rebeky využívá k pokrytí těchto nemalých výdajů nejen sponzorské dary ale zároveň i vykup víček PET lahví," informovala za pořadatele sbírky Ivana Křišťanová.

Jen pro představu, jedno víčko váží asi dva gramy. Na jeden kilogram je tedy potřeba přibližně pět set kusů víček Víčka se třídí dle typu plastu, ale i podle barev. Následně jsou roztavena a dále pak využita při výrobě dalších produktů z takto získaného recyklátu, například pozemních krytin nebo plastových potrubí.

Výtěžek akce sběru pomůže malé Rebece s nemocí lépe bojovat a bude použit na nákup každodenně potřebných léků, zdravotnických pomůcek či léčebného pobytu.