Spolupracuje přitom s Národním centrem Tkání a Buněk Brno.

„V současné době probíhá ještě doškolování personálu. Vybavení a vše potřebné již na porodnici máme k dispozici. Očekáváme ještě souhlas Státního ústavu kontroly léčiv," upřesnil informace lékař Peter Rafaj.

Národní Centrum Tkání a Buněk má statut zdravotnického a tkáňového zařízení a také statut výrobce léčivých přípravků. Vyvíjí nové druhy léčby a zdravotnické materiály, které jsou založeny na mikro a nanotechnologii. Součástí Národního Centra Tkání a Buněk je také nejmodernější banka pupečníkové krve v ČR. Centrum je zárukou uložení pupečníkové krve pro vlastní potřebu dítěte na špičkové úrovni, dle nejvyšších standardů kvality.

Odběry se dělají před porodem

„K odběru pupečníkové krve je třeba nahlásit se předem, tedy ještě před porodem, v brněnském centru. Potřebnou dokumentaci vyřídíte již v těhotenství a přinesete s sebou na porodní sál. Bez tohoto bohužel není možné odběr pupečníkové krve uskutečnit," upřesnila mluvčí nemocnice Petra Černo. Bližší informace k odběru pupečníkové krve v havlíčkobrodské porodnici dají porodní asistentky, odpovědným lékařem je doktor Peter Rafaj.

Podle informací Národního centra Tkání a Buněk se pupečníková krev dárců používá pro transplantace krvetvorby v řadě různých indikací. Mezi léčené choroby patří například leukemie, vrozené metabolické vady nebo vrozené poruchy imunity.

Vlastní pupečníková krev se pro transplantaci krvetvorby používá zatím výjimečně. K léčbě leukémií vhodná není, lze ji ale s úspěchem použít k regeneraci krvetvorby postižené druhotně, například po léčbě chemoterapií nebo ozářením. Pupečníková krev je krev novorozence, která se nachází v cévách pupečníku a placenty a normálně se po porodu likviduje spolu s placentou a zbytkem pupečníku.
Pupečníková krev se složením neliší od krve dospělého člověka, zásadní rozdíl je v obsahu kmenových buněk různých typů, jejichž zastoupení v pupečníkové krvi je mnohonásobně vyšší než v jakékoli jiné tkáni.