Před hlavní budovou vznikne dalších skoro osm desítek bezplatných parkovacích míst.

„Kraj Vysočina jako zřizovatel nemocnice nás finančně podpoří v rozšíření parkoviště před hlavní nemocniční budovou. Vzniknout by mělo 77 nových parkovacích míst, čímž se rozhodně zvýší komfort pro pacienty," sdělila pacientům potěšující zprávu mluvčí nemocnice Petra Černo.

„Už bylo na čase. Zaparkovat u nemocnice je čím dál větší problém. Ne každý může dojít na ošetření pešky nebo přijet autobusem. Tím mám na mysli například situaci, kdy vezete staršího nemocného příbuzného na vyšetření," konstatuje Vladislav Šimek z Havlíčkova Brodu.
Obyvatelé okolních bytových domů nemusejí mít podle vedení nemocnice obavy ze zvýšeného hluku. Součástí stavby bude ochranná protihluková stěna. „Ono je to jedno. Už dneska je kolem nemocnice na parkovišti rušno, jezdí tam dnes a denně jedno auto za druhým," míní obyvatelé okolních domů.

Okolí ochrání protihluková stěna

„Jde o to, abychom zajistili přijatelné podmínky pro okol-ní soukromé pozemky. O rozšíření parkoviště usilujeme pět let. Až nyní se podařilo získat stavební povolení. Se stavbou začneme co nejdříve, po domluvě s dodavatelskými firmami. Každopádně do konce října 2014 by měla být stavba dokončena," dodává mluvčí. Nové parkoviště bude stát asi tři miliony korun.

Naposledy se podle mluvčí Černo parkovací prostory u brodské nemocnice rozšiřovaly v roce 2009, kdy bylo 1. 7. oficiálně zprovozněno hlavní nemocniční parkoviště na Rozkošské ulici. Parkoviště slouží pro pacienty a zaměstnance. Má 93 parkovacích míst pro osobní auta a pět míst pro handicapované. Generální rekonstrukce parkoviště na Rozkošské přišla téměř na 5,5 milionu .

Peníze na parkoviště v úterý schválili krajští radní. Záměr na využití pozemků k rozšíření parkovacích ploch však nemocnice měla hotový už před pěti lety.

„Bohužel se táhlo správní řízení kvůli námitkám a sporům s vlastníky sousedních parcel. Teprve teď se vše podařilo dořešit a bylo vydáno stavební povolení," popisuje situaci hejtman Jiří Běhounek. Situace s parkováním v areálu nemocnice, především před hlavní budovou, je podle něj složitá. „Proto jsme navrhli, že poskytneme finanční pomoc a vybuduje se tam parkoviště. Nemocnice investovala do projektu. Kraj Vysočina příspěvek na provoz," uvedl Běhounek. Odhadované náklady na vybudování nového parkoviště jsou přibližně tři miliony korun. Vzniknout by mělo do konce letošního roku. Za parkování se platit nebude. Práce na rozšiřování parkoviště chce nemocnice zahájit co nejdříve.

„Stávající parkoviště před hlavní budovou je poloviční, než jaké bychom chtěli. Jsme rádi, že se podařilo dohodnout a může být rozšířeno za podmínek, které musíme splnit, jako je právě protihluková zeď," říká Černo. Prozatím parkování i vjezd do areálu bude zdarma. Do budoucna se uvidí.

„Hlavní je, že se zvýší komfort pro pacienty, kteří míří například do porodnice, na rehabilitaci, na onkologii. V areálu místa k parkování chybí. Počty pacientů se rok od roku zvyšují," dodává mluvčí. Nemocnice má v současné době záchytné parkoviště v Rozkošské ulici, které od vstupu do nemocnice dělí několik set metrů a schody. Parkují tam většinou pacienti, kteří přijeli na kontrolu, nejsou na tom zdravotně špatně a chůzi do schodů zvládnou.

První dvě hodiny stání jsou zdarma, za každou další platí řidiči deset korun. Všechny nemocnice v kraji za vjezd do areálu chtějí od pacientů poplatek.

Nemocnice v Havlíčkově Brodě je výjimkou. Před několika měsíci zpoplatnila parkování nemocnice v Jihlavě.