O mety nejvyšší usiluje také Nemocnice Havlíčkův Brod. Do soutěže přihlásila projekt srdíčkových polštářů určených ženám po operaci prsu.

„Soutěžní projekty bylo možné přihlásit do dvou sekcí, a to buď do technicko-provozní nebo ošetřova-telsko-medicínské. Pro šestý ročník bylo zastřešujícím tématem Bezpečí v péči o oslabeného pacienta," uvedla mluvčí havlíčkobrodské nemocnice Petra Černo.

Pilotní projekt nemocnice Havlíčkův Brod vychází podle mluvčí ze zkušeností z Německa a Dánska, kde u žen s onemocněním prsní žlázy byly využívány speciální pomůcky, takzvané srdíčkové polštáře. Zároveň je projekt postaven na vlastních zkušenostech a pozorování ošetřovatelského personálu.

Pacientky chtěly jiný tvar polštářků

„U pacientek po operaci prsu ošetřovatelský personál používal nejprve podpůrné polštářky, které sloužily hlavně ke zvýšení pohodlí hospitalizovaných pacientek na standardním chirurgickém oddělení," vysvětlila Černo.
Jenže když zdravotníci s pacientkami hovořili, svěřily se jim ženy, že polštářky mají pozitivní vliv i na jejich duševní pohodu, jen by prý měly mít jiný tvar.

„Nemocnice si proto zjistila o polštářcích potřebné informace a    pak kontaktovala sousední Psychiatrickou nemocnici, oddělení pracovní terapie, kde se podařilo na základě přesně stanovených parametrů ušít  polštáře srdíčkového tvaru. Ty byly poskytnuty operovaným a oslabeným pacientkám," pokračovala mluvčí  Černo.

Při dalších rozhovorech s pacientkami nemocnice zjis-tila, že nemocné ženy by uvítaly, aby v nemocnici byla nějaká místnost, která by zajišťovala intimitu a umožňovala pacientkám po operaci prsu přijmout nový obraz vlastního těla. „A tak vznikl speciální pokoj, kde by pacientky mohly přijímat návštěvy, či zkoušet si náhrady prsu, takzvané epitézy", dodala mluvčí Černo.

„Soutěž o cenu hejtmana Kraje Vysočina s názvem Bezpečná nemocnice včetně celostátní konference Dny bezpečí, jsou již tradičními každoročními akcemi, jejichž cílem je upozornit na možná rizika při poskytování zdravotních služeb, jak pro pacienty, tak pro personál," poznamenala mluvčí kraje Jitka Svatošová.

Každý rok přihlašuje Nemocnice Havlíčkův Brod do soutěže nový projekt zaměřený na zvyšování kvality péče.

„V roce 2009 jsme získali 3. místo za projekt Implementace stranového protokolu do praxe, v roce 2011 jsme se dokonce stali vítězi celostátní soutěže s projektem Bezpečnostní pás – prevence pádu pacienta, jehož autorem je bývalá náměstkyně kvality léčebné péče Lada Cetlová a vrchní sestra chirurgického oddělení Marie Kafková. Projekt získal první místo v ošetřovatelsko -medicínské sekci a s nejvyšším počtem bodů se stal také celkovým vítězem třetího ročníku soutěže," dodala Černo.