Přesně o půl jedenácté a deset minut přijela vlaková souprava z Havlíčkova Brodu, která přivezla více než sto nadšených turistů, kteří byli připraveni objevit kouzlo zimního údolí řeky Doubravy.

„Vítám vás na první novoroční vycházce v novém roce. Letos jde už v pořadí o dvaatřicátý ročník „výšlapu" údolím řeky Doubravy," přivítala všechny účastníky Jaroslava Kohoutová, předsedkyně havlíčkobrodského KČT. Ta pokračovala, že jako každý rok, tak i letos pořádají dobročinnou sbírku Novoroční čtyřlístek, která je určena pro handicapované lidi.

„Klub českých turistů buduje značené trasy pro vozíčkáře od roku 2009. Značení tras je financováno ze sbírky Novoroční čtyřlístek a z příspěvků partnerů. V minulém roce se nám podařilo vybrat více než čtyři a půl tisíce korun, za které byla vybudována trasa ve Svitavách – v lese Brand a druhá stezka v Kunratickém lese v Praze," uvedla Kohoutová.

Až z Kutné Hory

Ještě před tím, než se turisté vydali na zhruba dvanáctikilometrovou pouť údolím řeky Doubravy až do Chotěboře, obdržel každý účastník novoroční přání s charakteristickým motivem údolí Doubravy.

Jedním z účastníků, který se již třikrát za sebou zúčastnil novoročního výšlapu, je i Jaroslav Vlk, který přijel až z Kutné Hory. „Moc se mi tady každý rok líbí a z toho důvodu si tuto událost nemohu nechat ujít, i když bydlím v Kutné Hoře," usmíval se Vlk.

Pravidelnými účastníky a zároveň členy havlíčkobrodského KČT jsou i manželé Peterhansenovi z Herálce. „Už ani nevíme, pokolikáté za sebou se tohoto pochodu účastníme, jelikož tuto cestu chodíme i mimo oficiální akce, ať je léto nebo zima," řekli manželé. Ti dodali, že se rozhodně zúčastní i v příštím roce, dokud jim zdraví bude sloužit.

Filip Brož