Na tom by možná nebylo nic zvláštního, kdyby tu už od druhého září nenašlo nová pracovní místa hned osm klientů havlíčkobrodského Fokusu, který se stará o duševně nemocné.

Nové chráněné pracoviště

Ten si objekt, který jako obchůdek fungoval už dříve, pronajal a v současné době tu vrcholí přípravy na otevření nového chráněného pracoviště, které se bude stylově jmenovat Občerstvení Pod Lipami.

„Klienti tu samozřejmě nebudou pracovat zadarmo, ale budou normálně platově ohodnoceni," říká budoucí zaměstnankyně Radka Jonáková. Ta bude spolu s postiženými v obchůdku prodávat potraviny, lahůdky i drogistické zboží.

„Vařit tu však zatím nebudeme, i když do budoucna to úplně vyloučeno také není," vysvětluje Jonáková, která tu s hadrem v ruce dohlíží na malování a úklid.

Práce v tomto podniku bude i pro ni novou zkušeností.

„S prodejem rychlého občerstvení zkušenosti mám, ale se spoluprací s duševně postiženými ne. Ale moc se těším," zamyslela se sympatická žena, která tak bude pomáhat hned osmi klientům Fokusu.  Ti se budou střídat ve třech úvazcích, protože celou osmihodinovou směnu by nevydrželi a se zvládáním práce jim, kromě Jonákové, pomůže ještě asistent.

Zapojují se už nyní

Duševně nemocní z chráněné dílny Lesní četa se už zapojili i do oprav v domečku, které si Fokus Vysočina platí ze svých zdrojů. Hlavní náplní jejich práce až do samotného otevření bude úklid po malování. A nudit se tu rozhodně nebudou, protože vše je třeba řádně připravit a nachystat.

„Snad naši činnost podpoří i havlíčkobrodský úřad práce, který poskytuje příspěvky na zřízení nových chráněných pracovních míst," říká Jana Havlíčková z brodského Fokusu. A jak vidí budoucnost chráněného pracoviště Občerstvení Pod Lipami Jonáková? „Věřím, že nám všem práce půjde dobře od ruky. Už dříve tu obchod fungoval a své zákazníky měl, tak snad se bude dařit i nám," dodala budoucí zaměstnankyně.