Chotěbořská radnice by ale chtěla tamní nevyužívanou železniční vlečku změnit na cyklostezku a od Armády České republiky už dostala nabídku na její převzetí.

Starosta Tomáš Škaryd řekl, že město čekají s vojáky další jednání. Kasárna u Chotěboře opustila armáda v roce 2005.

Jak potvrdil mluvčí společnosti Martin Vencl, Explosia v současné době provádí průzkum možností, jak by bylo možné tyto bývalé armádní prostory využít. „Na konci tohoto průzkumu se můžeme bavit o nějakém zájmu, ale to je v tuto chvíli zatím ještě předběžné," uvedl.

Explosia je akciová společnost vlastněná státem.

Řada objektů již byla stržena

Město má už deset let zájem o přestavění již zrušené železniční vlečky do armádního areálu v Bílku na cyklostezku. Radnice nejdřív dlouho narážela na to, že pozemky pod vlečkou patřily Lesům ČR.

Změnou zákona podle starosty už armádě připadla i půda pod kolejemi. A měs-to už také dostalo od armády nabídku na převod celé asi čtyřkilometrové vlečky. Stavba cyklostezky v místě vlečky by podle starosty byla levnější než na volných pozemcích, příhodná je i její trasa.

Předání vlečky městu by podle něj mělo být výhodné i pro armádu, která by jinak musela koleje s podložím na své náklady zlikvidovat.

O tom, že se o některé objekty bývalých muničních skladů zajímá Explosia, se starosta dověděl při jednáních se zástupci Lesů ČR.

V areálu bývalých muničních skladů v Bílku bývalo kolem sedmdesáti starých objektů. Asi dvě desítky z nich už byly strženy.

Věra Stejskalová