Chce jím informovat veřejnost o aktuálním dění kolem plánovaného otevření uranového dolu v katastru Brzkov. „Otevření dolu by ovlivnilo všechny obyvatele žijící kilometry od plánovaného dolu. Proto si myslíme, že informovanost je důležitá, ale bohužel se nám jí nedostává," vysvětlila za spolek Naše budoucnost bez uranu, Marie Vencová.

Podrobné informace měla přinést také beseda s veřejností, kterou připravil spolek na čtvrtek v Polné a v pátek v Přibyslavi. Účast veřejnosti na obou besedách se pohybovala kolem čtyřiceti až padesáti osob.

Odborné informace poskytli (na snímku zprava doleva) Pavel Kavina, ředitel odboru surovinové a energetické bezpečnosti Ministerstva průmyslu a obchodu, doktor Miroslav Šuta a Edvard Sequens, energetický poradce sdružení Calla. „Besedy hodnotím pozitivně. Občané přišli, ptali se, zajímali se o problém. Je to příjemné zjištění, ve srovnání s lokalitami na severu Čech, které jsou postižené intenzivní těžbou, ale obyvatelé už na celou situaci rezignovali," konstatoval doktor Miroslav Šuta, nezávislý konzultant v oblasti ekologických a zdravotních rizik, který se intenzivně zabýval například zdravotním stavem horníků v Jáchymově. Podle Marie Vencové ze spolku Naše budoucnost bez uranu je práce v uranových dolech zdravotně riziková a horníci většinou končí v invalidním důchodu.

Proto se rozhodl spolek za podpory nadace Via vydávat zpravodaj, který bude veřejnost o vývoji situace kolem Brzkova pravidelně informovat a uvádět na pravou míru některé mýty, které se kolem otevření dolu množí.