S památkovou zónou podle jeho vyjádření bojuje město už více než deset let. „Hranice zóny v Ledči někdo nakreslil od stolu. Jak je možné, že její součástí jsou novostavby zkolaudované v roce 1987, nebo že vede prostředkem Haškovy ulice, takže stejné domy na jedné straně ulice jsou památkově chráněné a protější domy v téže ulici už nejsou?" táže se Petr Vaněk.

Podle jeho slov je památková zóna v Ledči nešťastně řešena a vedení města stále usiluje o její změnu. Jednali o tom také loni v listopadu s tehdejším ministrem kultury, Jiřím Besserem. Nic se však nezměnilo. Pohár trpělivosti přetekl po sporu o vykácení lípy na ledečském hřbitově.

Božena Moravcová chtěla uložit urnu svého zesnulého manžela do rodinného hrobu. Zjistilo se však, že hrob prorostly kořeny z nedaleké lípy. Město proto požádalo o její skácení. Protože je však hřbitov součástí ledečské památkové zóny, úředníci Národního památkového ústavu a poté i stavební odbor ve Světlé nad Sázavou kácení stromu nepovolili.

Starosta Vaněk chce prosadit, aby zastupitelé na svém nejbližším zasedání koncem listopadu jednali o vyhlášení ankety, zda obyvatelé Ledče souhlasí se zrušením památkové zóny. Anketa by se měla uskutečnit  v termínu prezidentských voleb, tedy 11. a 12. ledna 2013.

Ledečtí voliči by  tak současně měli možnost vyjádřit se k památkové zóně v jejich městě. „Nemyslím si, že zrušit památkovou zónu je drastické, měly by být chráněny jen jednotlivé objekty," uzavřel starosta Vaněk.