Ve středu 24. srpna došlo k otevření obálek k vypsané soutěži na dodavatele stavby.

„Doručena byla jedna nabídka, která obsahovala všechny náležitosti, jež jsme požadovali. Posuneme ji tedy k posouzení radě města. Ta nabídku pak předloží na schválení zastupitelstvu," informoval starosta Chotěboře Tomáš Škaryd. Ten však o konkrétním zájemci zatím hovořit nechtěl.

„V tuto chvíli to ani nelze především proto, že vše budeme teprve projednávat. Ale mohu říct, že zájemce o realizaci domova pro seniory je z České republiky," doplnil Škaryd. Zároveň dodal, že je již vše připravené na to, aby se postupně celý Koubek stal vlastnictvím města.
„Jsem rád, že zastupitelé tuto myšlenku podpořili. Lokalita Koubek je velmi lukrativní, co se týče poskytování sociálně-zdravotních služeb. Majitelé všech pozemků souhlasili s podmínkami. V krátkém časovém horizontu se chystáme k podepsání jednotlivých smluv," dodal starosta.

Stovka zaměstnanců

Nový domov pro seniory by měl disponovat 120 lůžky a práci v něm nalezne téměř stovka zaměstnanců, především pak žen. V Chotěboři je poměrně značná nezaměstnanost a práci hledají ženy obecně mnohem hůř než muži.

Podle vedoucí sociálních služeb města Chotěboř Markéty Krejčíkové se v současné době pečovatelská služba v Chotěboři, která byla založena v roce 1978, stará o necelé dvě stovky klientů. Počty seniorů ale rostou, navíc ve městě citelně chybí služba, která by navazovala na práci pečovatelů. „V okolí jsou zařízení pro seniory plná, čekací doba je až dva roky. Například v Havlíčkově Brodě čeká na místo až několik stovek lidí. Chotěboř domov pro seniory nutně potřebuje," konstatovala již dříve Krejčíková.

Nový domov pro seniory by měl podle Krejčíkové nabízet jak pečovatelskou službu, tak i denní stacionář pro deset klientů, takzvanou odlehčovací službu v počtu čtyř lůžek. Dále domov se zvláštním režimem pro šedesát klientů trpících Alzheimerem nebo demencí a samozřejmě běžný domov pro seniory s jednolůžkovými pokoji.

„Já takovou aktivitu vítám, je to zdařilý návrh. Na Koubku se původně měly stavět startovací byty, dům s pečovatelskou službou a posilovna. Dům pro seniory je rozhodně lepší a doufám, že se jeho otevření dožiji. Myslím, že to bude zařízení, na které se budou jezdit lidé z okolí dívat," prohlásil například Pavel Kejř z Chotěboře.

Erika Nováková