„Průvod vychází od domu s pečovatelskou službou k domu starosty, který maškarám vydá pomyslný klíč od obce, aby pak mohla začít tradiční masopustní obchůzka," uvedla hlavní organizátorka Pavlína Culková. Ta dodala, že maškarní průvod doprovodí kapela z Trhové Kamenice. Po procházce vsí bude průvod ukončen na obecním úřadě, kde se všichni účastníci občerství místními specialitami.

Ovšem další masopustní ve-selice se na Havlíčkobrodsku uskuteční až v únoru.

V Rušinově nedaleko Chotěboře se masopustu pořadatelsky ujmou místní hasiči s obecním úřadem, a to v sobotu 14. února.

„Průvod vyjde kolem půl deváté ráno. Obej-de i přidružené obce Vratkov, Modletín, Nohavici a Hostětínek. Chybět nebudou tradiční masky včetně medvěda, komi-níka nebo kozla. Zakončení plánujeme okolo šestnácté ho-diny v místním hostinci v Rušinově," řekl hlavní organizátor a předseda hasičů Pavel Šimon. Ten podotkl, že některé masky si lidé vyrábějí sami. „Kdo chce nějakou speciální masku, musí si ji půjčit. Výjimkou je medvěd, kterého máme již několik let," řekl Šimon a dodal, že průvod doprovodí dechová kapela.

Ve stejný den se koná masopust i v Horní Krupé. Začíná v devět hodin, masky se sejdou před hasičskou zbrojnicí. „Průvod masek projde celou obcí. Chybět nebudou klasické, ale i nové masky, které si lidé sami vyrobí," uvedl za organizátory Jaroslav Čáp. „Společně s masopustem proběhne i vybírání peněz na maškarní ples, který se uskuteční hned následující víkend v místním kulturním domě," prozradil Čáp. Ten dodal, že kdo přijde na maškarní ples v masce, bude mít vstup zdarma.

Masopustní průvody se nekonají jenom v obcích, ale i ve větších městech.

Masopustní jarmark

V Havlíčkově Brodě je plánovaný průvod masek na 15. února a pořádá ho Oblastní charita Havlíčkův Brod společně s mateřským centrem Zvoneček.

„Od 13 hodin bude na náměstí v Havlíčkově Brodě masopustní jarmark, kde si lidé mohou zakoupit například masopustní koblížky, jitrnice a další občerstvení. Samotný průvod masek vyjde ve 14 hodin od střediska skautů v Horní ulici, přičemž představení všech masek proběhne na závěr na vyvýšeném pódiu v centru města," konstatovala hlavní organizátorka Anna Doležalová.

O dva dny později, tedy 17. února, se koná průvod masek i ve Světlé nad Sázavou, který pořád Základní škola Komenského.

Jednou za dva roky se pořádají známé masopustní průvody i v Malči, přičemž se střídají s již zmiňovaným Rušinovem.

„Letos masopust nepořádáme, vyšla řada na Rušinov," řekl starosta Malče, Karel Musílek. Ten pokračoval, že se již teď těší na příští rok, až přijde řada opět na ně.

Dvouletý interval střídání má i městys Vilémov, kde se na pořádání masopustního průvodu podílí místní spolky a sdružení. V jejich čele stojí především Vilémovské boubelky, hasiči, myslivci a obecní úřad.

Podle hlavní organizátorky, Jaroslavy Dvořákové, nesmí v tradičním průvodu masek chybět klasické postavy, jako je tanečník, tanečnice nebo svatba. Stejně tak musí být někdo, kdo celý průvod vede a uzavírá.

"U každého domu vždy hraje dechová kapela písně na přání. Hlavním smyslem je především sdružovat místní spolky společně s obyvateli městyse. Stejně tak se smazávají generační rozdíly," uzavřela Dvořáková s tím, že v žádném průvodu nesmí chybět klasická postava medvěda, kozla, kominíka nebo smrtky.