Při této příležitosti obec připravila bohatý kulturní program, ve kterém nechybělo například vystoupení pěveckých sborů, mažoretek, ochotnického divadla či sboru místních dobrovolných hasičů. Hlavním bodem programu pak bylo slavnostní odhalení pamětní desky hudebního skladatele a sbormistra Dobroslava Lidmily na budově mateřské školy.

„Jsem šťastná, že se Dobroslav Lidmila pomyslně vrátil do své rodné Vísky, kterou tak miloval. Zdejší škola, která tu dříve stála, mu dala prvotní vzdělání, které významným způsobem určilo jeho budoucnost," uvedla sbormistrova manželka Lydie Romanská – Lidmilová při slavnostním odhalování pamětní desky. Ta dodala, že škola nevychovala jen jeho, ale i mnoho dalších odborníků a nadaných studentů.
Skvělý muzikant

„Dobroslav Lidmila se zapsal do života českých pěveckých těles svou vokální sborovou tvorbou. Byl to nejen skvělý muzikant, ale i učitel, který Vísku ztvárnil v mnoha svých písních a skladbách," podotkla Lidmilová. Podle ní tady její manžel prožil krásné dětství a do poslední chvíle se sem každoročně vracel na návštěvu.

Během soboty navštívilo Vísku až pět set lidí, kteří si nenechali ujít i výstavu fotografií a historických exponátů v budově místní mateřské školy. Ta podle starosty obce Ondřeje Čapka prošla nedávno velkou rekonstrukcí. „Díky několika dotacím se nám podařilo kompletně zateplit celou budovu, vyměnit všechna okna včetně nové fasády a nátěru," poznamenal Čapek. Ten si sobotní program velmi vychvaloval a byl velmi rád, že na oslavy dorazilo i několik pamětníků a rodáků z Vísky.

Mezi nimi byl například František Mach z Prahy. „Ve Vísce jsem prožil své mládí a dospívání. Můj otec tu totiž dělal učitele v místní jednotřídce. Jsem rád, že jsem se po dlouhých dvaašedesáti letech podíval znovu do této krásné obce," nechal se slyšet Mach. Ten si sobotní den užíval společně s místním rodákem a bývalým mistrem kovářem Janem Lacinou, který má na Vísku mnoho příjemných vzpomínek. „Škoda, že si všechny již nepamatuji," dodal s úsměvem Lacina.

Vedle toho, že se lidé dobře bavili, si mohli zakoupit i již v pořadí pátý almanach, který tentokrát byl věnován pětistému výročí Vísky, a mnoho dalších suvenýrů s touto tematikou. Na almanachu pracoval celé prázdniny kronikář Jan Čapek, kterému se podařilo sesbírat výpovědi několika pamětníků a archiválií.