Ty si na první pivní ochutnávku sice museli ještě počkat, zato se ale mohli pobavit u divadelní pohádky, tvůrčích dílniček nebo na skákacím hradě.

„Chotěbořští se modlili a odehnali mraky.“ Těmito slovy přivítal návštěvníky sedmých pivovarských slavností moderátor Slávek Boura. Ochutnat oblíbený chmelový nápoj přišli místní i turisté. Neodradila je ani nepříznivá předpověď počasí. „Přijeli jsme do Chotěboře za kamarádkou z Brna. Pivo nám chutná a je tu dobrá nálada,“ uvedly Veronika Kusková a Eva Bergerová.

Pivovar Chotěboř si pro milovníky zlatavého moku připravil 80 sudů piva. Ochutnat mohli slavnostní ležák nebo polotmavé pivo POLO. Pivovar si zakládá na poctivé receptuře. Nic umělého v něm pivaři nenajdou. „Nepoužíváme sladové náhražky ani jiné chemické antioxidanty. Je to takové to pravé poctivé české pivo, jaké se vařívalo dříve. Chceme, aby lidem na Vysočině chutnalo,“ uvedl sládek chotěbořského pivovaru Oldřich Záruba.

Kopii poškozené vázy z 18. století vytvořil student světelské akademie Nicolas Vrána.
Poškozenou vázu v muzeu nahradila kopie světelského kamenosochaře

Největší úspěch u zákazníků i odborníků má dvanáctka Chotěboř Prémium. Oblibu chotěbořského piva vedení pivovaru přikládá jeho kvalitě i péči o zákazníky. Pivo se zde vyrábí tradiční českou technologií z moravského sladu, žateckého chmele a vody z Českomoravské vrchoviny. „Chotěbořské pivo si dopřávám rád. Má výraznou chuť a jsem pyšný, že se tak skvělé pivo vyrábí u nás v regionu,“ uvedl jeden z návštěvníků Jaroslav Najman.

Pivu se daří dobře i za hranicí kraje. Vyhledáváno je také v Praze nebo na Moravě, zejména v Brně. Na Vysočině však chce vedení pivovaru úspěšnost zdejšího piva posílit. „Na našem regionu bychom chtěli ještě zapracovat,“ uvedl obchodní ředitel Pivovaru Chotěboř Richard Moravec.

Pivovar se může pyšnit tituly Pivovar roku 2010 a 2012. Oldřich Záruba byl také vyhlášen sládkem roku 2010.

Krucemburk rozkvetl výstavou květin.
OBRAZEM: Krucemburk láká na výstavu květin