Za plotem je obdivně pozorují nejen menší děti, ale leckdy závistivě i dospělí tatínci. Páteční odpoledne je pro všechny chotěbořské příznivce skejtu totiž sváteční. Otevírá se zde nový skatepark, který si zdejší skejťáci za podpory města Chotěboř, kraje Vysočina a městské policie Chotěboř vydobyli.
„No, je to tady úplně boží!“ rozplývá se Ondřej Svoboda.

„Když jsem chtěl jezdit já, museli jsme jen tady na nějaký plácek a neměli jsme vůbec nic. Teď je to úplně jiný. Děcka si tady budou moci zařádit, a alespoň nebudou vysedávat u televize a počítače. Určitě tu něco takovýho chybělo,“ dodává Svoboda.

Areál je určený i pro cyklisty

Areál s několika rampami a překážkami nadchl i další návštěvníky. „Dřív jsem sem jezdil na střední školu a jezdili jsme, kde se dalo. Teď je to super, když mají kluci kam jít. Budou sem určitě jezdit i z okolí,“ říká Vašek Nixbauer ze Zruče nad Sázavou. „Musím říci, že je tady super povrch. Je to hodně kvalitní park,“ dodává devatenáctiletý skejťák.

„Nebudou sem ale chodit jezdit pouze skejťáci, ale park je určený i cyklistům a inlinistům,“ doplňuje starostka Eliška Pavlíková.

Podle jednoho z hlavních iniciátorů skateparku Martina Klepetka je celý areál výsledkem usilovného snažení ještě minulé generace vyznavačů „prkýnek“.
„Na skejtech jezdili už kluci, kteří jsou dnes tatínci. Ale až teď je tento sport na vzestupu. Proto se i podařilo přesvědčit zastupitele, aby do celého projektu šli,“ vysvětluje Klepetko. Na počátku celé akce stála petice, kterou Martin Klepetko zorganizoval. Nechtěl totiž už, aby se skejtovalo na plácku v areálu tenisového sportoviště.

„Petici podepsalo asi sto šedesát lidí. Poté jsme vytipovávali vhodné místo a pak se čekalo na finance. Celkem trvala celá realizace asi dva roky,“ vypočítává Klepetko.

Zájem o park je podle něj obrovský. „Poptávka se neustále zvyšuje a myslím si, že po otevření ještě poroste, až to tady uvidí i další kluci a pošlou to dál. Bude určitě i dobré, že nebudou vysedávat u televizí a počítačů, ale vyjdou ven. Takže to vítají i rodiče,“ zdůrazňuje klady skateparku Klepetko. V budoucnosti by navíc chtěli místní vyznavači skateboardingu organizovat v parku i závody.

„Není to nic jednoduchého ani levného. Pokoušíme se ale získat grant a následně bychom chtěli určitě nějaké soutěže zrealizovat,“ usmívá se Klepetko.
Kromě samotného slavnostního otevření areálu, stojícího v srdci chotěbořských sportovišť, organizátoři připravili také soutěž na „prkýnkách“.