Technická pomoc byla připravena prakticky okamžitě, a závody tak nedostaly žádnou vážnou trhlinu.

O čem je řeč? Nejde o prestižní mezinárodní podnik motorových vozidel, ale o už třetí ročník populární Modlíkovské traktoriády, která po zásluze slavila úspěch.

Celou akci nejprve odstartovala spanilá jízda všech pekelných strojů, která i za asistence policie projela celou vsí a pak už přišly samotné závody, vedené hned v několika kategoriích.

Bouřlivé ovace

Diváků kolem nedlouhé, ale technicky obtížné trati byly desítky, všichni přítomní se zjevně dobře bavili a navíc nebyla ani nouze o zajímavé a nadšené výkony.

Bouřlivé ovace za bravurní jízdu si například vysloužila veteránka soutěže - babička Marie Kodrasová z Modlíkova a Přemysl Filip za vskutku husarský kousek. Když se mu porouchal traktor, zajel domů až do Podmoklan pro náhradní stroj a v závěrečném sprintu přes Taxisův vodní příkop stihl převzít titul Bahňáka roku. Další zajímavou raritou byl traktor Josefa Šimůnka z Vilémova s opačným kroucením volantu, když jede doleva, točí doprava a naopak! Kromě něj se na trati střídaly i stroje s takřka bojovými názvy. Redbull nebo Tiger, který byl stylově ke svému jménu vizuálně vyveden do “tygrovitého” hávu.

Vypadal vesele, jen v bahenním bojišti mu jeho neobvyklé maskování k ničemu nebylo. To ale samozřejmě nic neubralo na pohodové sobotní atmosféře, která v Modlíkově vládla.

“Byla to neskutečně povedená akce. Tímhle vlastně skončilo naše kulturní léto, ale myslím, že se bavili opravdu všichni. Diváci, pořadatelé i závodníci. Zvlášť bahnenní exhibice byla nesmírně zajímavá. Takže se tu za rok určitě sejdeme znovu,” zakončil spokojeně starosta Modlíkova Jan Štědrý.

Brodsko je prý skutečnou Mekkou traktoriád

Zemědělství má na Vysočině silnou tradici i současnost a traktoriády se zde těší skutečně velké oblibě. Je to zkrátka dobrá šance pro kutily a recesisty poměřit své síly a dovednosti v nevážném duchu s ostatními. To ostatně dosvědčili i návštěvníci Modlíkovské traktoriády, kteří dorazili až z dalekého Plzeňska. A jejich výkonů si cenili diváci i pořadatelé.

„Mají vážně výborné mašiny a umí,“ hodnotili přítomní návštěvníci jejich jízdy. Přesto i u jednoho z nich musel zasahovat pohotovostní vůz.
„Havlíčkobrodsko je opravdovou mekkou nadšenců tohoto zvláštního druhu motoristického sportu. Do Podještědí a sem jezdíme rádi, už jsme startovali ve Vilémově a ve Štokách, před týdnem jsme byli na krásné soutěži v Koječíně a máme radost z dnešního vítězství, které jsme vydobyli v této úžasné atmosféře,” řekl Deníku mechanik Miroslav Štér z hodně vzdálené vesnice Losiná na Plzeňsku. Jeho syn Martin dokonce vyhrál jednu kategorii, zatímco v jiných uspěli další Martinové - Jarolím z Vilémova, Bárta z Koječína a domácí Sobotka.

I samotná přítomnost a slova návštěvy z dalekého kraje tedy opravdu svědčí o tom, že veselý traktorový sport je takovou malou výsadou Vysočiny.

Jakub Janáček, Ivo Havlík