Úspěch je o to větší, že tyto Petrovice jsou nejmenší ze všech Petrovic v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, na necelých 40 adresách tam žije pouze osm desítek lidí. Téměř polovina z nich jsou dobrovolnými hasiči.

„Máme z toho radost, Petrovice jsou místní části našeho městyse," řekli Deníku manželé Piskačovi z Uhelné Příbrami.

Soutěžit do Jeřišna přijeli hasiči z Ostružné, Uhelné Příbrami, Malče, Petrovic, Vepříkova, Rušinova, Klokočova, Vísky a Nové Vsi u Chotěboře a samozřejmě nechybělo Jeřišno. Nedostavily se pouze sbory z Miřátek a sousedních Čečkovic, a také ze vsí Chuchel a Pukšice, v nich spolky hasičů nedávno zanikly.

Pořadatelé do soutěže zařadili také překážkový běh na 100 metrů, větší zájem ovšem byl o královskou disciplínu hasičského sportu – požární útoky.

Sací koš je mrška

Startérem požárních útoků byl dobrovolný hasič a starosta města Habry Jiří Rainiš, rozhodčími Helena Davidová z Vísky a Stanislav Urban z Jarošova, na opačném konci fotbalového trávníku regule hlídal Jaroslav Stehno z Vepříkova. Karbaníci tohoto muže, který je hasičem padesát let, znají jako pořadatele turnajů ve sportovním mariáši, ale tentokrát kontroloval, zda nástřik do terčů proběhl podle pravidel.

Některá družstva „klopýtla" hned po výstřelu startovní pistole, to když takzvaní košaři nestihli rychle našroubovat sací koš, k savici musí být připevněn nad hladinou vody, nikoli až pod ní.  Jiní natáhli vedení později, než strojník pustil z čerpadla vodu, nerozmotané hadice se jim pod tlakem vody zauzlily, v jednom případě to schytal fotoreportér, od prudké spršky byl mokrý od hlavy až k patě, jakoby právě přebrodil blízký meandr řeky Doubravy.

Závodníky přišel povzbudit ředitel havlíčkobrodského územního odboru Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina plukovník Luboš Vacek a vítězům poblahopřála poslankyně Parlamentu ČR Jana Fischerová.

Aby nikdo netrpěl hladem, o to se postarali obratní kuchaři místního sboru – Ladislav Marek a Radek Jecha. Přispěli k pohodě slunného sobotního odpoledne, v němž se ukázala neuvěřitelná pospolitost dobrovolných hasičů, posledních spolků v malých obcích.

Sestava vedení hasičského okrsku Uhelná Příbram není obvyklá. Starostou je Josef Kolář z Uhelné Příbrami a velitelkou Dagmar Vaňková, v civilu půvabná starostka obce Jeřišno.

„Nevím o žádném jiném okrsku v republice, jemuž by velela žena, a Dagmar Vaňková je velitelkou par excellence", potvrdil Deníku starosta okresního sdružení hasičů v Havlíčkově Brodě František Grubauer.

Velitelka okrsku byla i hlavní rozhodčí soutěže, ač minulý týden čelila silnému nachlazení, v sobotu v každé chvíli zvládla tolik práce, kolik jí právě bylo.

Ztracená náušnice se v trávě našla

Mrzutou pointou mohla být ztráta zlaté náušnice, která v zápalu boje vypadla z ušního boltce mladé hasičky z Vísky. Dívka však nakonec domů odjela s úsměvem.

Drobný šperk v husté trávě fotbalového hřiště uvidělo jestřábí oko domácího hasiče Františka Vaňka, který se po celou dobu soutěže staral, aby káď byla pořád až po okraj plná vody.

Ivo Havlík