Právě tam tráví prakticky všechen svůj volný čas. A to nejen při jízdě na kole, ale také při postupném budování a zdokonalování dráhy, na níž se již několik let věnuje svým milovaným a adrenalinovým disciplínám, které zasvěcení znají pod označením freestyle MTB, či ještě lépe trails.

„Freestylu se věnuji sedm let. Nejsem nikde organizován, jezdím jen tak pro radost a pro ten prožitek, který mi každá jízda a skoky na dráze dávají," říká Zlata. Svou dráhu doslova vydupal ze země. „Dlouhou řadu let sloužilo toto místo lidem v Ledči jako skládka všeho možného. Rokli jsem musel pořádně vyčistit a jednotlivé skoky na dráze postupně navršit," pokračuje Zlata.

Dnes se může pochlubit dvěma zhruba dvě stě metrů dlouhými a souběžně vedenými drahami, na nichž je deset skoků. „Jejich výška je různá, nejvyšší z nich měří dva nebo i tři metry," upřesňuje Zlata a dodává, že pozemky v rokli, v níž jezdívá, využívá se souhlasem jejího vlastníka. „Není to žádná černota," směje se.

Prozatím se freestylu věnuje v Ledči nad Sázavou sám. Čas od času vyrazí za stejně zapálenými nadšenci do Havlíčkova Brodu, Velkého Meziříčí nebo do Jičína.

„Někdy se mnou tady jezdívá ještě jeden kluk z Ledče, ale kdyby měl o tento adrenalinový sport zájem někdo další, klidně se ke mně může přidat. Vše potřebné mu vysvětlím, ukážu a seznámím ho i s triky a parádičkami, které při jízdě na kole dělám, a které by se mohl postupně naučit také. Jediné, co musí mít, je chuť, troška odvahy, speciální kolo, samozřejmě helma a případně i nějaké ty chrániče," zve Zlata.

Není bez zajímavosti, že dlouhodobé a neutuchající crossově-cyklistické nadšení Oldřicha Zlaty postřehli i kluci z ledečské kapely Ultima.

„To se prostě nedalo přehlédnout," přiznává její člen Pavel Vrba. „Ke své skladbě Šílený Max jsme chtěli natočit adrenalinový klip. Postaven měl být, a také je, na dvou základních a vzájemně se prolínajících dějových liniích – klasické motokrosové a cyklistické freestylové. Tip na Oldu byl jasný hned od začátku. A protože se dobře známe, slovo dalo slovo a klip jsme natočili. Snad nebudu příliš neskromný když řeknu, že se nám docela povedl a máme z něho radost," konstatuje Vrba.

Zdroj: Youtube

Jamová setkání

„Šílený Max? No, něco pravdy na tom asi bude," usmívá se v kontextu s právě uvedeným Zlata. A na otázku, jakou rychlostí se na kole po svahu v rokli řítí, odpovídá, že tak kolem čtyřiceti kilometrů za hodinu. „A do výšky skáču asi tak pět, možná i šest metrů."

Letošní rok se může stát pro Oldřicha Zlatu zlomovým. Rozhodl se totiž razantněji vstoupit do freestylového dění na Vysočině.

„Chtěl bych v Ledči nad Sázavou uspořádat dvoje závody, nebo spíše taková jamová trailsová setkání. Jedno v dubnu a druhé pak na podzim. Uvažuji o tom, že to podzimní by mohlo být třeba i večerní. Tedy, že bychom v rokli jezdili za umělého osvětlení," zamýšlí se Zlata. Účastnici by podle jeho slov mohli poměřit své síly v rychlosti a v soutěžích o nejvyšší skok, nejlepší trik a podobně. „Líbilo by se mi i to, kdybychom jezdili za doprovodu hudby. Nabízí se třeba Ultima," dodává.

Co je trail?

Trail je freestylová cyklistická disciplína. Její podstatou je zdolávání přírodních nebo uměle vytvořených překážek jezdci na speciálně upravených kolech, takzvaných Dirt Bike. Trail je stále více populární nejen mezi ostřílenými bikery, ale i širokou veřejností. Jedná se o jednosměrné, většinou sjezdové trasy, na kterých jezdci předvádějí různé kombinace triků a skoků.