V současné době skončily práce v parku Josefa Toufara. Na řadě je zeleň na náměstí Svobody, u pomníku Šeptouchov a na zimním stadionu.

Podle Břetislava Dvořáka z odboru výstavby a životního prostředí města Ledeč je dokončení těchto lokalit závislé na dodání sazenic, které bývají ze školek expedovány v polovině října. Nicméně k výsadbě by mělo dojít během následujících 14 dnů, a to nejen na náměstí Svobody, u pomníku a u stadionu, ale rovněž kolem základní školy Nádražní.

„V souladu s projektovou dokumentací bylo dokončeno ošetření všech navrhovaných stromů. Byly provedeny zdravotní, bezpečnostní a stabilizační řezy, byly instalovány bezpečnostní vazby. Hlavové řezy stromů a tvarovací řezy jsou plánovány na únor příštího roku," informoval odbor životního prostředí.

Přibudou nové parkovací plochy

Průběžně probíhá výsadba na předzahrádkách bytových domů na sídlištích a obnova některých travnatých ploch. Také se začalo s přípravou nových parkovacích ploch a popelnicových stání. Práce provádí odborná firma z Chomutova. „Předmětem prací je kompletní revitalizace zeleně v Ledči. Bude probíhat na 15 lokalitách. Dojde postupně ke kácení nemocných, deformovaných a jiných  nevhodných stromů a keřů. Dále ke konzervačním ošetřením stromů stávajících, novým výsadbám keřů a stromů a v neposlední řadě také k obnově a založení nových travnatých ploch," informoval starosta Petr Vaněk. Jak následně  upřesnil, městu se podařilo získat dotaci na regeneraci městské zeleně z operačního fondu životního prostředí. Z celkových předpokládaných nákladů ve výši 12,9 milionu měla činit spoluúčast města pětadvacet procent. Jak ale zdůraznil starosta Vaněk, podařilo se městu ve veřejné soutěži výrazně snížit cenu zakázky, a to zhruba o třicet procent.

V souvislosti s revitalizací zeleně se na město obracejí ledečští občané s různými dotazy a připomínkami. Ne vždy ale město může připomínkám vyhovět. Vůbec nejčastější dotazy se týkají například kácení a ořezu dřevin v blízkosti bytových domů.

Občané argumentují tím, že jim strom stíní a  padá z něj listí.

„Musíme konstatovat, že program regenerace zeleně řeší dané území jako celek a jak je uvedeno v názvu projektu. Jedná se o regeneraci zeleně, nikoli její úplné odstranění," konstatoval odbor životního prostředí.

Samozřejmě mnoho stromů bylo podle úředníků v minulosti, a to se týká hlavně sídlišť, vysazeno zcela bez rozmyslu. Právě tyto neuváženě vysazené dřeviny dnes působí největší obtíže. Nicméně  nelze všechny tyto stromy pokácet najednou.

Další připomínky se týkaly ošetření dřevin, kde někteří obyvatelé nebyli spokojeni s konečným výsledkem, jak z důvodů estetických, tak  z nedostatečného ořezu ošetřovaných stromů. Všechny práce byly ale podle úředníků z odboru životního prostředí provedeny  v souladu s projektovou dokumentací certifikovanými arboristy, kteří jsou kvalifikovanými odborníky a za svou práci plně odpovídají.

„V neposlední řadě se setkáváme také s námitkami ohledně úpravy zeleně v těsné blízkosti bytových domů. Nejčastěji se jedná o použití mulčovací kůry," uvedli další příklad úředníci z odboru životního prostředí.

Mulčování keřových skupin ihned po výsadbě a jeho pravidelná kontrola a doplňování je však jedna z nejdůležitějších součástí povýsadbové péče.

Mulčování zabraňuje prorůstání plevele a v neposlední řadě také udržuje v záhoně vlhkost, která je pro rostliny velmi důležitá.