Majitelé domu čísla popisného 76 v Mlýnské ulici, známého jako „pekařství u Dymáků", se v těchto dnech rozhodli obnovit renesanční psaníčka na omítce, která byla ukrytá pod šedým štukem se secesními ornamenty.

„Ten dům je neskutečně historicky cenný, protože se jedná o jeden z nejzachovalejších měšťanských domů v Posázaví. Současnou podobu dostal na přelomu gotiky s renesancí, kdy v Ledči vznikla například unikátní loď kostela sv. Petra a Pavla nebo hlavní paláce ledečského hradu," vyzdvihuje historickou hodnotu stavby místní historik, Tomáš Zdechovský.

Ten na hodnotu renesančního domu přes deset let soustavně upozorňuje v historických pracích, sbornících a médiích. Podle Zdechovského historická hodnota tohoto jednopatrového měšťanského domu spočívá především v zachovalosti jeho unikátního raně renesančního vzhledu.

Podobné domy se čtyřbokým arkýřem podepřeným od země kamenným krakorcem a nahoře ukončeným šestibokou věžičkou najdeme z tohoto období v celé České republice zcela ojediněle. Unikátnost domu číslo 76 spočívá především ve vzhledu poměrně masivního kamenného krakorce. Ten podle historiků ukazuje i na fakt, že se jedná o přechod z pozdní gotiky do rané renesance.  „Kdysi kolem domu vedla cesta k mostu spojující oba břehy Sázavy. Proto postavil stavitel na rohu domu vysoký krakorec jako ochranu před nárazy povozů do stěny domu. Dodnes jsou na krakorci vidět rýhy od vozů, což dokazuje, že stavitelovo uvažování bylo naprosto správné," prozrazuje  Zdechovský. 

Podle něho jsou však v Ledči i další velmi poutavé historické stavby.  „Vedle kostela, hradu a synagogy se v centru nachází nádherný renesanční děkanský úřad s arkádami, zachovalá židovská čtvrť mezi synagogou a náměstím nebo řada měšťanských domů na náměstí, jejichž historie spadá do konce patnáctého století," uzavírá Zdechovský, který doufá, že i ostatní majitelé historických objektů se budou od majitelů pekařství brzy inspirovat.

Eva Fruhwirtová