Starostové obcí již dlouhodobě upozorňují na nedostatečné silniční propojení v oblasti, jež by v budoucnu mohly vyřešit například stavby nových mostů.

„Kvůli mostu přes Želivku u Brzotic mají obyvatelé z okolí vodní nádrže Švihov značné problémy. Most je v havarijním stavu a byla na něm omezena tonáž," uvedla konzultantka europoslance Tomáše Zdechovského, Eva Fruhwirtová.

Zdechovský se do řešení vložil již v loňském roce. „Výsledkem jednání na Středočeském kraji je příslib, že rekonstrukce mostu bude ještě v letošním roce," upřesnila Fruhwirtová.

„Mám potvrzený výsledek jednání s hejtmanem Středočeského kraje. Most u Brzotic je zařazen v seznamu akcí, které budou realizovány z prostředků Státního fondu dopravní infrastruktury," informoval Zdechovský. Ten podotkl, že kraj předpokládá zahájení rekonstrukce mostu po zadání veřejné zakázky v letošním roce.

Druhý most

Vedle opravy stávajícího mostu chce Zdechovský pokračovat i v boji za druhý most přes Švihov u obce Kožlí. „Dopravní situace v regionu je kritická. Chybí zde mosty, které by spojovaly vesnice, a umožnily tak efektivnější přepravu lidí do škol, za prací, ale i lepší zásobování," konstatoval Zdechovský s tím, že ochranné pásmo v okolí vodní nádrže zakazuje jakýkoliv přístup. „O vrácení života do regionu budu usilovat i nadále. Není možné, aby region, na jehož území se nachází zásobárna pitné vody pro Prahu, byl takto přehlížen. První vlaštovkou je rekonstrukce mostu, následovat musí další kroky, kterými se zajistí udržitelnost kvalitního života v regionu, popsal Zdechovský. Ten zahájil další jednání i s ministrem zemědělství Marianem Jurečkou ohledně další podpory regionu.
Podporu europoslance vítají i starostové dotyčných obcí.

„Jsem velmi rád, že nám Zdechovský pomáhá. Věci se konečně po několika letech daly do pohybu," řekl starosta Kožlí Václav Husák.

Europoslanec se již dnes setká s ministryní pro místní rozvoj Karlou Šlechtovou, se kterou chce otevřít otázky finanční pomoci regionu z fondů Evropské unie. Podle Zdechovského jsou předběžně náklady do infrastruktury, čističek odpadních vod, kanalizací a zásahů na zkvalitnění vody v nádrži odhadovány na 3,7 miliardy korun. „V řadě obcí také chybí základní občanská vybavenost, což chce europoslanec změnit," uzavřela Fruhwirtová.

Přehrada Švihov, známá víc jako Želivka, se stavěla od roku 1965 do roku 1975 s cílem zásobovat odtud Středočeský kraj a Prahu pitnou vodou. Od té doby se region postupně vylidňuje.