Možná jste v médiích zaregistrovali zmínku o chystané demolici jednoho z pavilonů v naší nemocnici. Oním pavilonem je budova číslo 10 (také pavilon B), jehož historie sahá do roku 1906, kdy byl postaven.

Pro neznalé se jedná o pavilon plicního oddělení a ODN, který je situován vedle budovy staré chirurgie, kde dnes, po zdařilé rekonstrukci, sídlí domov pro seniory. Bohužel však pavilon 10 stejně zdařilá rekonstrukce nečeká, protože je na ní vydán platný demoliční výměr. Vzhledem k tomu, že naše krásné město již v minulosti přišlo o mnoho historických budov, na které již jen vzpomínáme skrze fotografie v publikacích o zmizelém Havlíčkově Brodě, je toto rozhodnutí krajských radních přinejmenším velmi smutné.

Téměř v tajnosti

Zvlášť, když se k němu dospělo téměř v tajnosti, bez jakékoli veřejné debaty a potřeby nevířit veřejné mínění, kdy byl i naznačen, ze strany paní Mojžyškové, možný konec koaliční spolupráce, pokud toto téma bude vydáno širší veřejné diskuzi. Je mi smutno z toho, že demokratická debata v našem městě, potažmo kraji, dospěla to takového stádia. To zní jako výlet do předlistopadových let, kdy se také diskuze nad historickými domy příliš nevedla. Jsem toho názoru, že tvář města je věcí jeho občanů, proto by veřejná debata proběhnout měla a krajský úřad by této diskuzi měl naslouchat.

Argumentace, že nemocnice a její budovy jsou soukromým majetkem (krajským), poněkud kulhá. Pavilony nemocnice nepatří žádnému Pepovi Novákovi, patří kraji, čili jsou majetkem veřejným nikoli ryze soukromým. A jsou na území jiného samosprávného celku, města Havlíčkova Brodu, kterému z jeho stavební historie již mnoho nezbylo a nemá historických budov na rozdávání. O tom jistě ví své pan Tajovský, který se dočkal cenzorského zásahu v Havlíčkobrodských listech, kdy byl v poslední chvíli vyřazen jeho článek právě o tomto pavilonu.

Jistě, lze mi odporovat, že tuto starou budovu nahradí supermoderní stavba s bohulibým účelem zvaným domov pro seniory. Já se však ptám, opravdu účel světí prostředky? Je nutné tuto budou bourat? Na obě otázky si odpovím sám. Nesvětí a není! Zbouráním budovy uštědříme tváři našeho města další políček, který již v sedmdesátých letech minulého století dostala dost. Nevěřím, že jiné řešení neexistuje nebo že „to nejde". Já i mnozí další občané Havlíčkova Brodu jsme pro výstavbu dalšího domova pro seniory, ale při troše dobré vůle by jistě šlo spojit zachování stávajícího pavilonu nemocnice v kombinaci s vybudováním, bezpochyby velmi potřebného, nového a moderního domova pro seniory. I přes jistou vyšší finanční náročnost, protože zachování celistvosti vzhledu trojce nemocničních pavilonů (onkologie, staré chirurgie a ODN s plicním odd.) za to stojí. Nebo opravdu chceme předat dalším generacím supermoderní stavbu bez příběhu a historie?

Bc. Jaroslav Pejchal, DiS