Opravu hned čtyř přechodů pro chodce na frekventované křižovatce Masarykovy a Havlíčkovy ulice chystá na jarní měsíce radnice v Havlíčkově Brodě.

S financováním jí pomůže, a to dost výrazně stát, prostřednictvím Státního fondu dopravní infrastruktury. Potvrdil to radní Libor Honzárek.

„Dotace v tomto případě může dosáhnout až devadesáti procent veškerých nákladů. Modernizace přechodů pro chodce v uvedené lokalitě přijde na necelý jeden milion korun," řekl Honzárek.

Přechody budou po rekonstrukci osvětlené a získají řadu moderních akustických signalizačních prvků pro nevidomé. Pohyb chodců po přechodech a průjezd aut křižovatkou všemi směry budou řídit nové semafory. Chodci budou na přechody vcházet z upravených a snížených nástupních míst. Ty jsou samozřejmě koncipovány jako bezbariérové. Přestupní ostrůvky se součástí nových přechodů nestanou.

„Chtěli jsme opravit ještě přechod pro chodce v Ledečské ulici, opět v místě křížení s Masarykovou ulicí. Opravu ale  musíme odložit. Prozatím jsme se totiž nedohodli s majitelem pozemku v sousedství přechodu pro chodce," vysvětlil radní Libor Honzárek.

Lidé, které včera Deník u přechodů pro chodce na křižovatce Masarykovy a Havlíčkovy ulice oslovil, chystanou modernizaci vítají.

„Obchvatu se asi nikdy nedočkáme, je proto dobře, že se na bezpečnost chodců myslí alespoň tímto způsobem. Jezdí tady spousta aut a přechází stovky lidí denně. Bezpečných přechodů nebude nikdy dost," uvedla například Jana Dvořáková z Havlíčkova Brodu.