Plánovanou opravu tarasu,  plotu a brány u kostela Nanebevzetí Panny Marie v Číhošti se nám podařilo zdárně dokončit.

Stavba byla obnovena podle původního vzhledu. Kameny jsme si před rozebráním očíslovali a nafotili, a tak jsme zachovali stejnou skladbu kamenů i při novém vyzdívání. Podařilo se nám tak snad uchovat památku přímo na pátera Toufara i na tehdejší stavitele. Obnoven a opatřen novým nátěrem byl i plot společně s bránou.

Původní záměr, aby se do plánovaných oprav zapojilo co nejvíce občanů, se vyplnil nad očekávání. Brigád se zúčastnilo mnoho obyvatel přímo z Číhoště, ale i okolních i vzdálenějších obcí a měst. Velkou podporu jsme měli od místního obecního úřadu – zastupitelé i hasiči z Číhoště přišli pomoci v hojném počtu. Veliký dík patří také brigádníkům z Kynic, kteří při opravě tarasu odvedli asi největší kus práce. Pomoci přijeli i Mladí lidovci z Prahy.  Všem, kteří se do oprav zapojili a pomohli obnovit památku, ale také odkaz Pátera Toufara – společně budovat vesnickou soudržnost, patří velký dík.

Jsme rádi, že se nám podařilo práce dokončit včas a na tradiční číhošťskou pouť tedy bude celkový pohled na kostel s opraveným tarasem, plotem i bránou veselejší.

Ihned po pouti už jsou plánovány další opravy.

Počátkem měsíce září budou započaty práce přímo v kostele. Bude vyměněna celá elektroinstalace, zakonzervovány fresky a dle souhlasu restaurátora otlučeny zvětralé omítky od podlahy v místech, kde nejsou fresky. Otlučené zdi budou téměř celý rok ponechány v tomto stavu, aby mohly řádně větrat.  Poté budou naneseny nové omítky a na závěr konečná výmalba kostela. Možná do příští pouti už bude vnitřek kostela zářit novotou.

Více informací o činnosti NF v Číhošti na www.nfcihost.cz.

Věra Kovandová