Výročí narození

U příležitosti 130. výročí narození tohoto akademického malíře mohou zájemci vidět jeho ilustrační knižní tvorbu. Více prozradil Pavel Pešek, který se dlouhodobě životem a dílem Otakara Štáfla zabývá.

Jak se vám dařilo shromáždit ukázky jeho ilustrační tvorby?
Vystaveny jsou knihy z mé soukromé sbírky. Štáflově životu a dílu se věnuji již 13 let. Prezentováno je na 80 různých titulů, které představují průřez Štáflovou knižní ilustrační tvorbou. Výstava je doplněna informačními panely a popiskami jednotlivých titulů, prostor Štáflovy chalupy vyplňuje několik Štáflových portrétů v životní velkosti.

Jaké zajímavosti na výstavě lidé mohou vidět?
Zajímavostí je více. Bezesporu je jí kniha chrudimského učitele profesora Mušky Stará Chrudim. Četnými perokresbami Štáfl v roce 1907 doprovodil text profesora Mušky o tomto městě. Jedná se zřejmě o první knihu takového rozsahu, která Štáflovi jako ilustrátorovi vyšla. Dále jde o knihu od Rudolfa Deyla Karel Hašler z roku 1971. Oba byli Štáflovými velice blízkými spolupracovníky a kamarády, proto zřejmě Deyl jako úvodní viněty ke kapitolám použil Štáflovy grafiky. Ty v této knize poznají pouze znalci Štáflova díla, protože nikde v knize není Štáfl jako autor těchto prací uveden.

Je příznačné, jak se po 130 letech vrací Štáfl „domů". To bylo od začátku vaším cílem?
Chtěli jsme především udělat výstavu v tento výroční rok v Havlíčkově Bodě. S antikvářem Igorem Domkářem jsme přátelé, a protože má antikvariát ve Štáflově chalupě, je tam tedy i výstava. Štáflův rod v ní bydlel, a sám Otakar Štáfl zde příbuzné rád navštěvoval. Píšu to proto, protože ne všichni ví, že Otakar Štáfl se zde nenarodil. Měl zde pouze své příbuzné, rodná chalupa č. 5 stála nedaleko. V chalupě v rámci výstavy visí graficky vyvedený Štáflův rodokmen, který ochotně zapůjčila Marta Štáflová, známá havlíčkobrodská skautka. Nezbývá mi než vás pozvat k návštěvě.