„Personál již prošel specializovaným školením. V nabídce fyzioterapie a procedur našeho rehabilitačního oddělení je i SM systém. Název znamená spirální stabilizaci páteře a mobilizaci podle rehabilitačního lékaře Richarda Smíška. Ten také vyškolil naše fyzioterapeuty," informovala mluvčí brodské nemocnice Petra Černo.

Principem moderní metody je stabilizace páteře svalovými řetězci, hlavně šikmými břišními svaly, při přirozeném pohybu, při chůzi, běhu či skoku. Spirální svalové řetězce stahují oblast pasu a současně vytvářejí v těle sílu, která působí směrem nahoru, tedy jako by vytahují páteř směrem vzhůru a odlehčují tlak na obratle, ploténky a snižují napětí svalů kolem páteře.

Cvičit správně a pod dohledem

„Jde o sestavu dvanácti cviků, které se provádějí převážně vestoje pomocí pružného lana. Při nácviku je potřeba dohled fyzioterapeuta, aby pacienti cviky prováděli správně. To znamená, aby zapojovali správné skupiny svalů," sdělila vedoucí fyzioterapeutka Jana Kuttelwascherová. Po zvládnutí sestavy stačí deset minut a pacient má na celý den odcvičeno.

SM systém je vhodný pro všechny věkové kategorie a slouží k prevenci, ale i léčení silných chronických bolestí zad. U sportovců odborníci doporučují přidat sestavu k vyvážení jednostranného zatěžování před a po tréninku. „Dle zkušeností našich rehabilitačních pracovníků systém zlepšuje výkonnost a snižuje svalovou únavu. Jedinou nutnou pomůckou je pružné lano, které lze zakoupit na našem oddělení," dodala Černo.

„Dobře zacvičení pacienti, kterým tato metoda pomůže, se nám na rehabilitaci nevracejí, a sami si toto cvičení provádějí doma. Kdo chce cvičit a provádí cvičení správně, tak má i výsledky v podobě úlevy od bolesti a posílení svalového korzetu páteře," dodala vrchní sestra oddělení.

Pacienti, kteří by chtěli využít SM systém pro eliminaci svých zdravotních problémů, se mohou objednat do rehabilitační ambulance elektronicky, a to prostřednictvím E -ambulance. Podrobnější informace nabízejí i webové stránky nemocnice.