Regenerace parčíku je součástí náročných úprav zeleně plánovaných v centru města.

Sloup i parčík najdou návštěvníci Chotěboře na spojnici ulic Trčků z Lípy a Palackého pod městským úřadem. Sloup je chotěbořskou kulturní památkou, nachází se na území městské památkové zóny. Práce začaly na podzim roku 2012 a skončily na jaře letošního roku.

„Na obnovu byla zpracována projektová dokumentace kde, byla zahrnuta i oprava chodníku podél parčíku a úprava travnatého svahu parkoviště před městským úřadem v ulici Trčků z Lípy," informovala Alena Šidláková z odboru školství, rozvoje a památkové péče městského úřadu v Chotěboři. Opěrná kamenná zídka, která je součástí parčíku, se už propadala.

Po skončení náročných oprav  získalo podle Šidlákové město Chotěboř kousek příjemného prostředí, kde místo propadající se zídky vzniklo prosvětlené upravené prostranství s novým vnitřním a bočním kamenným schodištěm spolu s vnitřními cestami a plochou pro pěší. To vše je doplněno ještě umělým osvětlením. Oprava byla podpořena z dotací od ministerstva kultury ČR z programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón na rok 2012.

Další park bude následovat

Podle Šidlákové na místě dnešního parčíku byly v minulosti masné krámy, a to až do 19. století.

Sloup se sochou Panny Marie  byl na přelomu 17. až 18. století  původně na náměstí T. G. Masaryka.

V roce 1890 byl tento sloup na náměstí nahrazen novým, původní sloup se sochou Panny Marie byl postaven do prostoru bývalých masných krámů a jeho okolí bylo upraveno jako parčík ohraničený opěrnými zídkami. V té podobě se dochoval dodnes.

Park kolem sochy Panny Marie není v Chotěboři jediný, který v poslední době pořádně „prokoukl."

V současné době město připravuje například velký projekt revitalizace parku Václava Fialy ležícího kousek od centra. Na akci v řádech milionů korun získalo město dotaci ze Státního fondu životního prostředí. Práce na obnově parku by měly začít již letos na podzim.