V Husově ulici poblíž budovy soudu, tedy přibližně čtyři sta metrů od Havlíčkova náměstí, totiž bude stát parkovací dům s téměř osmdesáti parkovacími místy.

„Celkový počet stání bude sedmdesát osm včetně čtyř míst pro vozidla přepravující zdravotně postižené lidi. Kapacita stávajícího parkoviště se tak zdvojnásobí," upřesnil havlíčkobrodský radní Libor Honzárek.

Nutnost nových parkovacích míst potvrdil například Jakub Baloun, jeden z obyvatel Havlíčkova Brodu. „Pracuji od devíti od rána na Smetanově náměstí a můžu říct, že v tu dobu je centrum permanentně zasekané a není kde zaparkovat. Strašnou dobu proto objíždím město a hledám nějaké místo," vyjádřil se Baloun, kterému se zamlouvá také poloha domu. „Je to tak akorát v centru," dodal.

Dělníci by měli se stavbou dvoupodlažního objektu začít na jaře, až bude vhodné počasí. „Předpokládám, že před nástupem podzimu se už bude parkoviště užívat," řekl Honzárek. O parkovacím domě se v Brodě hovoří už dlouho, poprvé se o něm jednalo už před více než deseti lety. Obyvatelé v přilehlých domech se tehdy proti stavbě ohradili a sepsali petici. „Obávali se, že tam dojde ke zhoršení životního prostředí," potvrdil radní s tím, že poté, co se seznámili s projektovou dokumentací, situace se výrazně uklidnila.

Podle radního Honzárka se dokonce díky stavbě zmírní hluková zátěž u některých bytů v její blízkosti. „Stavba bude v podstatě plnit jakousi funkci protihlukové stěny od vozidel projíždějících Husovou ulicí," uvedl.

I když slovní spojení parkovací dům může u mnohých lidí vyvolat představu obří stavby, Honzárek ujišťuje, že nepůjde o žádné monstrum. K současnému stání se pouze přistaví jedno patro.

„Nejedná se o příliš velkou stavbu, ale pouze o menší dvoupodlažní objekt. Půdorys nové stavby respektuje plochu stávajícího parkoviště. Bylo využito přirozené svažitosti terénu tak, aby se do druhého nadzemního podlaží vjíždělo bez rampy," popsal havlíčkobrodský radní.

Stromy nepokácí

Vjezdy bude obsluhovat automatická závora a světelné informační tabule poskytnou informace o aktuální naplněnosti parkoviště. „Stavba bude z monolitického betonu. Jako nosný prvek pro popínavé rostliny pak poslouží ocelová konstrukce. Druhé nezakryté podlaží doplní zástěna z tvrzeného skla. To bude plnit funkci protihlukové stěny," řekl k podobě domu Honzárek a dodal, že vzrostlé stromy při severní stěně sousedního panelového domu se kvůli stavbě kácet nebudou.

Broďák Jakub Baloun sice přiznal, že neviděl žádné plány či technickou dokumentaci a chápe, že některým lidem bydlícím v bezprostřední blízkosti se stavba nového parkoviště líbit nemusí, ale je podle něj opravdu důležité současnou nepříznivou situaci řešit.

S nedostatkem parkovacích míst se totiž setkává nejenom v centru města. „S obdobnou situací se potýkám i večer, když se vracím z práce domů. Bydlím v ulici Na Výšině, a když tam přijedu, všechno je beznadějně obsazené," poukázal Baloun na špatnou situaci i v jiné části Havlíčkova Brodu.

Investice roku

O režimu parkování v novém domě, respektive o způsobu plateb za parkování, dosud orgány města nerozhodly. „Určitě se o způsobu a výši parkovného rozhodne v nejbližších týdnech," informoval Honzárek. Parkovací dům je jednou z největších plánovaných investic města v tomto roce. Celkové investice činí 165 milionů korun, z toho na patrové parkoviště připadá dvacet milionů.

Zuzana Rodová