V parku bude postupně ošetřeno na dvě stě stromů a současně tam dojde k výsadbě více než dvaceti tisíc kusů keřů, polokeřů a dalších stromů. Oznámil to Jan Joneš z odboru životního prostředí a zemědělství Krajského úřadu Kraje Vysočina v Jihlavě.

„Revitalizace parkové zeleně ve Věži, která skončí na podzim letošního roku, přijde  na 1,3 milionu korun. Právě takovou finální cenu se podařilo kraji, coby zřizovateli tohoto sociálního zařízení a investorovi,  vysoutěžit," uvedl Joneš.

Ten dodal, že při financování využije hejtmanství i peníze z evropské dotace. „Park je vlivem náletové vegetace 
i nevhodných dosadeb degradován. Jsou zakryty průhledy a podhledy, řada vzrostlých stromů je ve velmi špatném zdravotním stavu," pokračoval Joneš. Celkově však porosty v parku označil za perspektivní. „Proto je jeho revitalizace nanejvýš potřebná. 
A to jak z pohledu estetického, tak z pohledu ochrany přírody a sociální péče, kterou coby nedílnou součást pobytových možností poskytuje klientům sociální zařízení ve Věži," poznamenal Joneš.

Založí trávníky

Revitalizaci parku zahajují  pěstební zásahy. Vykáceny budou staré odumírající dřeviny, stejně tak staré a nebezpečné. Uskuteční se i celá řada zdravotních a redukčních řezů a rovněž statických zajištění korun vzrostlých stromů. Náhradou za odstraněnou zeleň bude nová výsadba stromů, zejména buků a tisů, dále keřů, například brslenů, ptačích zobů, pustorylů či několika druhů polokeřů.

Na plochách, kde to bude zapotřebí, budou obnoveny nebo nově založeny  trávníky.

Jaroslava Kadlecová, ředitelka Domova ve Věži, řekla, že dodavatelská firma Ekoimpex Vysočina již revitalizaci zahájila. „Park je nyní, 
a to především z důvodu bezpečnosti, zcela uzavřen. Po dokončení revitalizačních prací bude opětovně sloužit našim klientům, částečně také veřejnosti," podotkla Kadlecová.

Park u Domova ve Věži je nemovitou kulturní památkou. Z části byl založen již na přelomu 18. a 19. století.

Kromě parku ve Věži revitalizuje Kraj Vysočina v současné době také park Dětského domova v Nové Vsi u Chotěboře, a to nákladem zhruba dvou milionů korun. Také tam by práce měly skončit letos 
na podzim.