Přesto, že se nejedná o „medailovou“ pozici, nemocnice si tohoto ocenění váží. Rekonstrukce trvala necelý rok, pavilon byl slavnostně otevřen loni v prosinci. V původním objektu s z roku 1933 se podařilo citlivě připravit pracoviště a zázemí pro 50 lůžek plicního oddělení a oddělení následné péče a rehabilitace, a to včetně odborných ambulancí oddělení a ambulance kožní, endokrinologie, klinické psychologie nebo ambulance bolesti. Rekonstrukce financoval Kraj Vysočina v hodnotě téměř 90 miliónů korun.

"Stavba byla provedena z prostředků Kraje Vysočina. Navržené stavební úpravy objektu vrací částečně jeho původní vzhled především odstraněním dodatečných nevhodných přístavků a částečným otevřením původních teras. Nová přístavba pro schodiště je řešena tak, aby bylo zachováno prostorové řešení stávajícího objektu. Nový vzhled budovy je zdařilým kompromisem původního architektonického tvaru a nové fasády navazující na ostatní rekonstruované budovy v areálu," sdělil Oldřich Homola z majetkového odboru KV.

„S rekonstrukcí prázdné budovy bývalé ortopedie, pavilonu č. 13, jsme začali předloni na podzim. Nyní v ní je plicní oddělení a stanice oddělení dlouhodobě nemocných. Vznikl také prostor pro ambulantní trakt, v němž prostor s čekárnami nalezne například endokrinologická ambulance nebo ambulance klinické psychologie. Pavilon se nachází za budovou ředitelství a infekčního oddělení.

Přestavbou vznikly odpovídající prostorové a hygienické podmínky pro léčbu pacientů. Zároveň byly v areálu nemocnice vytvořeny nové parkovací plochy a opraveny komunikace," informovala mluvčí nemocnice Petra Černo.

Nově jsou v prvním patře pavilonu číslo třináct umístěny technické provozy a také plicní oddělení včetně zákrokového sálu. V druhém patře je oddělení dlouhodobě nemocných a třetí patro je upraveno pro provoz ambulancí a místnosti rehabilitace. Počítá se s tím, že zde bude pracovat pětačtyřicet zdravotníků a ostatních zaměstnanců, umístěno zde bude také více než čtyřicet lůžek.

Ilustrační foto.
Cestujícím chybějí rychlíky

V prostorách oddělení dlouhodobě nemocných jsou dva pokoje vyhrazeny pro paliativní péči o umírající pacienty, kde s nemocnými budou moci pobývat i jejich rodinní příslušníci, což potěšilo ředitelku sousedního Domova pro seniory Havlíčkův Brod Hanu Hlaváčkovou. „Lůžka tohoto typu na Havlíčkobrodsku dosud chybějí," podotkla ředitelka. Podle hejtmana kraje Jiřího Běhounka vedení kraje dlouho váhalo, zda starou ortopedii zbořit, nebo opravit. Nakonec zvítězila náročná rekonstrukce.

Pavilon byl postaven na počátku 40. let minulého století. Tento objekt byl původně projektován jako pavilon chirurgické tuberkulózy, pro kterou byl také z počátku využíván. V celé ploše budovy bylo vybudováno nové 3. nadzemní podlaží, jednotná je i střecha. V budově je nový výtah a schodiště.