Na stříbrnou neděli byl provizorně zprůjezdněn most ve Vilémově na Havlíčkobrodsku, který 4. září spadl na šest dělníků. Čtyři z nich zemřeli.

Provoz na mostě, po kterém mohou přecházet i chodci, bude přes zimu řízen semafory. Pěší od projíždějících aut oddělují betonová svodidla.
Práce budou pokračovat příští rok na jaře, kdy by měl být most kvůli pokračujícím pracím znovu na několik týdnů uzavřen.

„Místním se teď hodně uleví," řekl Martin Líska z dopravního značení v Havlíčkově Brodě, který včera dopoledne na obou stranách mostu instaloval semafory. Také odstranil značky, které přes tři měsíce zakazovaly vjezd na most.

„Už se těším, až se po mostě poprvé projedu. Je to velká úleva po těch týdnech zdlouhavého objíždění," řekl Alois Novák.

A průjezdné jsou už i další dva mosty – u Vrtěšic a v Točicích ve směru na Chotěboř.

Vilémovský most měl být zprůjezdněn už před měsícem, ovšem dodavatelé stavby požádali o odložení termínu na polovinu prosince.
Most se podařilo otevřít také díky počasí, které dělníkům přálo.

V roce 2015 bude pokračovat oprava samotné silnice od Golčova Jeníkova na Chotěboř.

Rekonstrukce za 205 milionů korun by měla být hotová na podzim příštího roku.

Zřícení mostu ve Vilémově vyšetřují havlíčkobrodští kri-minalisté jako trestný čin obecného ohrožení z nedbalosti.

Případným viníkům hrozí dva roky až deset let vězení. Zatím nebyl nikdo obviněn. Kriminalisté čekají na vypracování znaleckých posudků.