„Samotné krátkodobé cvičení a posilování kýžený efekt, jímž je systematické snižování hmotnosti, estetická změna a zformování postavy a hlavně celková změna životního stylu, člověku nepřinese.

Zjednodušeně řečeno: Samotné krátkodobé zvýšení pohybové aktivity, byť je samo o sobě chvályhodné, nepomůže. Ruku v ruce s ním musí jít i zásadní změna stravovacích návyků. Na mysli mám omezení zejména živočišných tuků a také cukrů," konstatoval havlíčkobrodský lékař Petr Mareček.

Lidé, kteří opravdu chtějí začít s pravidelným cvičením a kteří vědí, že jejich vůle není v tomto směru zrovna z nejpevnějších, by podle havlíčkobrodského psychologa Pavla Plíška měli začít cvičit třeba ve dvojici.

„Může to být partner, starší potomek, přítel, kolega z práce nebo známý. Zkrátka někdo, kdo v určený den a určenou dobu u vás zazvoní a řekne – čekám venku, jdeme. A pokud z novoročního fitness nebo spinningového předsevzetí nakonec přece jen sejde, člověk by z toho neměl dělat tragédii.

Lidský organismus je úžasná věc. Ovocný jogurt vyměníte za bílý, do práce začnete chodit pěšky a uvidíte, jak na to po čase zareaguje," usmál se Plíšek.
Do posilovny se chystá například i Petr Veselý z Havlíčkova Brodu.

„Mezi ty novoroční nadšence, kteří se tam samozřejmě objevili a další ještě přijdou, se ale rozhodně nepočítám. Cvičit a posilovat jsem začal již na podzim. Mám sedavé zaměstnání a začínala mě bolet záda. Za dva měsíce jsem shodil čtyři kilogramy, bolesti povolily a cítím se lépe. Kromě toho jsem v posilovně poznal řadu nových lidí," uzavřel Veselý.