Ten se narodil 30. prosince 1884 v Německém (Havlíčkově) Brodě jako syn řezbáře. Jeho rodný domek stál v parku Budoucnost v místech, kde nyní stojí Šteflíčkova vila vedle Gymnázia Havlíčkův Brod. Zde Štáfl prožil své mládí.

Bystrý, nepokojný, zvídavý chlapec, který se o vše zajímal, prolezl každičký kout, žádné zahradě se nevyhnul a se svými kamarády byl známým strůjcem mnohých taškařic, o nichž rád a barvitě v pozdějších letech vypravoval. Nejen tyto, ale i mnoho dalších podnětů učarovalo jeho vnímavé duši a dalo mu nevyčerpatelné bohatství dojmů, ze kterých později čerpal ve svých malířských dílech.

Již ve školních letech malý Otakar rád kreslil a maloval. Podle dobových vyprávění vysedával v ulicích města a zručnou rukou zachycoval nejen krásu křivolakých uliček, ale i všední městský život.

I z tohoto důvodu jako student staroslavného brodského gymnázia projevoval jen nepatrný zájem o suché školské vědy. Jeho rodiče z toho rozhodně nebyli nadšeni, neboť z něho, jak sám později uvedl, chtěli mít fláterníka. Šfáfl však situaci vyřešil po svém. V roce 1903 prodal vlastní i vypůjčené školské knihy a s pouhými dvěma zlatkami a dvaceti krejcary ujel bez rozloučení do Prahy, kde se věnoval malířství.

Kromě Vysočiny a Prahy jezdil Štáfl po dobu dvaceti let také na Slovensko do Tater. Jejich krásu zachytil v nesčetných akvarelech, ale i v monumentálních olejomalbách, které i v dnešní době dokáží ohromit. Není tedy divu, že se stal nejproslulejším malířem horských Tater. Svá plátna i akvarely zachycující tatranskou krajinu vystavoval na mnoha výstavách doma i za hranicemi.

V roce 1957 byl v Havlíčkově Brodě otevřen památník, který Štáfla do dnešní doby připomíná. Byl umístěn do obranné věže středověkého opevnění, která stojí v těsné blízkosti, kde stával malířův rodný dům v parku Budoucnost. Expozice v této Štáflově baště byla již několikrát obměněna. Kromě originálních předmětů a několika kopií jeho děl zde i nadále zůstává celkem šest z původních osmi diorámat, tedy plastických obrazů. Ty zachycují život Karla Havlíčka Borovského v různých životních výjevech, které Štáfl vytvořil.

Expozice je kdykoliv přístupná po domluvě s pracovníky muzea.